MONZA - De hete adem van Juan-Pablo Montoya is nog niet uit zijn nek, maar regerend wereldkampioen Michael Schumacher onderstreepte op het circuit van Monza wel zijn kandidatuur voor zijn zesde wereldtitel. In een rechtstreeks gevecht met de Colombiaanse Williams-coureur zegevierde hij in de Grand Prix van Italië. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft de Ferrari-rijder nu een voorsprong van drie punten op Montoya.

De Duitser kan de eerste coureur in de geschiedenis van de Formule 1 worden die meer dan vijf titels in de hoogste raceklasse wint. Zo ver is het echter nog niet. Schumacher werkt een moeizaam seizoen af en zijn voorsprong in het algemeen klassement slonk de afgelopen weken tot de kleinst mogelijke marge. Voorafgaand aan de race op Monza had hij maar één schamel puntje voorsprong op Montoya. De afgelopen 327 ronden reed hij zelfs nooit aan de leiding in een race.

Poleposition

Schumacher was echter getergd en wilde op het thuiscircuit van Ferrari wat goedmaken. Hij won de kwalificatie en reed daarna vanaf poleposition naar de eindzege op de Italiaanse baan. Alleen in de eerste ronde kwam hij echt in de problemen. Zowel Montoya als Jarno Trulli (Renault) vielen de Duitser aan. Schumacher gaf geen krimp, schudde de concurrentie af en gaf zijn leidende positie vervolgens niet meer uit handen.

Schumacher noemde zijn overwinning, zijn 50e in dienst van de Italiaanse racestal Ferrari, een van de mooiste uit zijn carrière. ”Het was een heel belangrijke voor ons, zeker omdat het in de laatste races niet goed liep. Iedereen heeft verschrikkelijk hard gewerkt, ook de mensen in de fabriek. Ik hou van hen allemaal”, sprak de Duitser ietwat pathetisch.

Broer Ralf

Zijn broer Ralf kwam zondag niet aan de start van de Grote Prijs van Italië. De jongste Schumacher bleek in de eerste kwalificatie nog niet voldoende hersteld van een hersenschudding die hij opliep tijdens tests op Monza. Zijn Spaanse vervanger Marc Gene maakte een verdienstelijk seizoensdebuut. Hij eindigde de race als vijfde.

Met nog twee races te gaan, heeft Michael Schumacher een voorsprong van drie punten op zijn belangrijkste tegenstrever Montoya. Het gat met de Fin Kimi Raikkonen groeide zondag tot zeven punten. De McLaren-coureur werd vierde, vlak achter de tweede Ferrari van Rubens Barrichello (Bra). “Gelukkig ging het nu weer goed”, zei Ferrari-directeur Ross Brawn. “De vorige races hebben we er een puinhoop van gemaakt.”

Weinig eer voor Jos

Voor Jos Verstappen was er opnieuw weinig eer te behalen op het snelle circuit van Monza. De Limburger werd al bij de start licht aangetikt en moest na één ronde de pitsstraat in met een lekke achterband. “Maar ook daarna ging het niet lekker. We kampten met een olielekkage. Al voor de race moesten we twee olieradiateurs vervangen, maar dat heeft niet geholpen. Ik verloor tijdens de race veel olie. Dat was niet alleen voor mij gevaarlijk, maar ook voor de andere coureurs. Ik kon maar beter stoppen.”

Uitslagen

Monza, Grand Prix Italië, WK Formule 1:

Veertiende race:
. Michael Schumacher (Dui) Ferrari 53 ronden in 1.14.19,838 (247.586 km/u),
. Montoya (Col) Williams-BMW op 5.294,
. Barrichello (Bra) Ferrari 11,835,
. Raikkonen (Fin) McLaren-Mercedes 12,834,
. Gene (Spa) Williams-BMW 27,891; op één ronde
. Villeneuve (Can) BAR,
. Webber (Aus) Jaguar,
. Alonso (Spa) Renault,
. Heidfeld (Dui) Sauber,
. Fisichella (Ita) Jordan; op twee ronden:
. Baumgartner (Hon) Jordan,
. Kiesa (Den) Minardi.

Stand WK:
. Schumacher 82 punten,
. Montoya 79,
. Raikkonen 75,
. Ralf Schumacher (Dui) BMW-Williams 58,
. Alonso 55,
. Barrichello 55,
. Coulthard (GBr) McLaren-Mercedes 45,
. Trulli (Ita) Renault 24,
. Webber 17,
. Button (GBr) BAR,
. Fisichella 10,
. Frentzen (Dui) Sauber 7,
. Panis (Fra) Toyota 6,
. Villeneuve 6,
. Gene 4, Heidfeld 2,
. Firman (GBr)

WK constructeurs:
. Williams-BMW 141,
. Ferrari 137,
. McLaren-Mercedes 120,
. Renault 79,
. BAR 18,
. Jaguar 17,
. Toyota 14,
. Jordan 11,
. Sauber 9.