BERLIJN - Het Nederlands mannenvolleybalteam is bij de Europese titelstrijd in Duitsland als zesde geëindigd. Het team van bondscoach Bert Goedkoop verloor op de slotdag in Berlijn met 0-3 van Polen: 21-25 20-25 13-25.

Oranje bereikte zaterdag dankzij een 3-2-zege op Spanje de laatste zes en dwong daarmee rechtstreekse kwalificatie af voor het volgende EK, over twee jaar in Servië-Montenegro en Italië. Voor de strijd om plaats vijf kon het team van Goedkoop zich een dag later niet meer opladen.

“Bagger”, zo bestempelde Goedkoop het spel van zijn team dat met Van de Loo op de plaats van basiskracht Görtzen was begonnen. De routinier kreeg rust in het duel waarin slechts de eer op het spel stond. “Dit zijn wedstrijden waarin de jonge jongens er hadden moeten staan. Het liefst had ik Schuil hier ook aan de kant gehouden, maar dan valt er te veel kwaliteit weg. Het was een teleurstellend slot. De ploeg heeft me vandaag negatief verrast.”

Tegen de Polen, die ook niet met hun A-keus aantraden, speelde Oranje een kansloze wedstrijd. “Het was niet dat we niet wilden, maar met name in de laatste set ging echt alles mis”, zei aanvoerder Nummerdor na één uur en twaalf minuten aanmodderen. Met een gemengd gevoel keerde hij terug naar Nederland. “Vooraf waren we tevreden geweest met deze zesde plek, maar we hebben een enorme kans gehad op meer. Dat doet zeer.” Nummerdor wordt woensdag al weer in Italië verwacht waar de competitie komend weekeinde begint.

Het eerstvolgende toernooi met Oranje is het Europees olympisch kwalificatietoernooi, in januari in Leipzig, waarvoor Oranje zich via het EK plaatste. Het is een van de twee kwalificatiemomenten waar de Nederlandse mannen hun ticket voor Athene kunnen verdienen.

“Het wordt weer een zwaar jaar”, concludeerde Nummerdor. “Het zou goed kunnen dat ik het EK van 2005 aan me voorbij laat gaan. Na de Spelen wil ik een jaar wat anders gaan doen. Alleen voor mijn club spelen en eens een keer goed vakantie nemen.”

De zesde plaats is de beste prestatie van Oranje op een EK sinds . In dat jaar veroverde het team onder leiding van Toon Gerbrands de Europese titel.