AMSTERDAM - Mark Cavendish heeft de tiende etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Britse sprinter van Columbia boekte daarmee zijn derde etappezege. Daarnaast deed hij goede zaken in de strijd om de groene trui.

Hushovd eindigde als tweede in de sprint. Het podium werd gecompleteerd door Tyler Farrar. In het algemeen klassement was sprake van een kleine verschuiving.

Klassementsrenners Denis Mentsjov, Bradley Wiggins en Levi Leipheimer kwamen in het tweede peloton binnen op een achterstand van vijftien seconden.

Hupond

Skil-Shimano-renner Thierry Hupond ging samen met medeavonturiers Samuel Dumoulin, Benoît Vaugrenard en Michail Ignatjev al na twee kilometer in de aanval. De ontsnapping hield stand tot de laatste kilometer van de etappe.

Protest

De etappe werd gekenmerkt door een protestactie uit het peloton tegen het verbod op het gebruik van oortjes. De renners besloten niet harder te rijden dan veertig kilometer per uur en controleerde het gat met de koplopers op maximaal vier minuten.

De coureurs wilden daarmee duidelijk maken dat zij het koersverloop bepalen. De actie was geslaagd. In de bijna tweehonderd kilometer lange etappe gebeurde er helemaal niets. De tiende etappe werd daarmee met grote voorsprong de saaiste etappe van de Tour tot nu toe.

Aantrekkelijker

De protestactie moet de organisatie van de ronde aan het denken zetten. Het verbod op het gebruik van de moderne communicatiemiddelen had er juist voor moeten zorgen dat de koers aantrekkelijker werd.

ZIE OOK:

Weer tijdverlies Mentsjov
Terpstra: Niet blij met oortjes en experiment
Van Hummel: Goed hersteld
Cavendish dankt ploegmaats