ZEIST - De KNVB gaat niet in beroep tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter, die in juni bepaalde dat Fortuna Sittard de proflicentie terug moet krijgen.

Dat maakte de voetbalbond dinsdag bekend.

Eerder al liet de KNVB weten geen spoedappèl aan te vragen. Fortuna was daardoor zeker van deelname aan de Jupiler League komend seizoen.

Wel hield de bond destijds, op 24 juni, de mogelijkheid open om in een later stadium alsnog in beroep te gaan.

"De KNVB heeft na uitgebeid overleg met de licentiecommissie besloten niet in beroep te gaan tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter inzake de licentie van Fortuna Sittard", aldus de KNVB in een reactie.

Onzekerheid

"Het voeren van juridische procedures tijdens het competitieseizoen heeft weinig zin, de KNVB wil een einde maken aan de onzekerheid voor de club en de spelers. Wij zullen in nauw overleg met Fortuna Sittard oplossingen zoeken voor de resterende thema's. Daar waar nodig zal het licentiereglement op onderdelen aangepast worden en zal de KNVB lering trekken uit deze gang van zaken.

De voetbalbond overwoog een beroep op basis van 'principiële redenen'. Op 30 juni volgend jaar loopt de schorsende werking van het vonnis van Fortuna af.

Duidelijkheid

Dat zou betekenen dat Fortuna dan weer naar de voorzieningenrechter zou moeten als ze de zaak financieel niet op orde hebben. De KNVB wilde daar duidelijkheid over.

Verder was de KNVB van mening dat de voorzieningenrechter op de stoel van de beroepscommissie is gaan zitten, terwijl de rechter de beslissing van de bond om de licentie van Fortuna in te trekken alleen marginaal zou mogen toetsen.

Die twee redenen waren voor de bond na overleg met de licentiecommissie geen reden om alsnog in beroep te gaan.

Risico

De KNVB trok de licentie van Fortuna Sittard in, omdat de Limburgse club al geruime tijd in financiële problemen verkeerde en het risico van een faillissement reëel was.

Fortuna was het niet met dat besluit eens en stapte naar de rechter. De rechter noemde het besluit van de KNVB om de licentie van Fortuna in te trekken "onzorgvuldig' en oordeelde dat Fortuna alsnog tot de competitie toegelaten moest worden.

Fortuna is momenteel ingedeeld in categorie 1 en dat betekent dat de club onder curatele staat bij de bond. De club hoopt snel de stap naar de 'veilige' categorie 2 te maken.