ROTTERDAM - De Cubaanse honkballers hebben zoals verwacht het World Port Tournament gewonnen. Ze waren in de finale met 9-3 te sterk voor Nederland, dat zich na een zwakke start in het Rotterdamse evenement knap herstelde en zowaar nog om de hoofdprijs mocht strijden.

Oranje hield zondag lang hoop op een enorme stunt in het stadion van Neptunus. Sydney de Jong sloeg in de zesde inning een homerun en tekende, met Raily Legito op de honken, voor een gelijke stand: 3-3.

In de gelijkmakende slagbeurt kreeg pitcher Michiel van Kampen echter drie honkslagen tegen. Yolbis Borroto scoorde. Daarna was er voor de Nederlanders geen houden meer aan.

De Caribische slagkracht is, ook in de 'staart' van de ploeg, genoegzaam bekend van de vele grote toernooien.

De werpers zijn van internationaal niveau. Het linkshandige talent Aroldis Chapman, die in Rotterdam de wijk nam naar de Verenigde Staten, werd alleen tijdens het eten gemist.

Werpers

De bevestiging van die kwaliteiten kwam eens te meer in de eindstrijd. Cuba had aan twee werpers (Miguel Gonzalez en Maikel Folch) genoeg en produceerde liefst zeventien hits, waaronder een homerun van Eriel Sanchez.

Nederland stelde er zes honkslagen tegenover, met de klap van De Jong over het hek als hoogtepunt, en moest vier keer een nieuwe werper uit de bullpen laten komen.

Cordemans

Bondscoach Rod Delmonico liet Diegomar Markwell beginnen op de heuvel. Routinier Rob Cordemans, de beste pitcher die er op de Nederlandse velden rondloopt, had zaterdag tegen Taiwan al gegooid.

Markwell werd na drie innings (1-1) afgelost door David Bergman. Deze hield het het twee slagbeurten vol (3-3).

Hitters

Van Kampen, Nick Veltkamp, die na een honkslag en een fout op een opofferingsstootslag alweer het veld ruimde, en Berry van Driel konden de Cubaanse hitters niet beteugelen.

De Nederlandse ploeg, met alleen talent en enige ervaren internationals uit de hoofdklasse, viel ook in het slagperk uit de toon.

Arends

Eugène Kingsale, als opener vaak goed voor een snel succesje, verscheen nu geen enkele keer op de kussens. Eigenlijk voldeed in de top van de slagvolgorde alleen Jeffrey Arends aan de verwachting.

Hij draafde in de achtste inning als pinch-hitter op voor aangewezen slagman Bryan Engelhardt en produceerde meteen een tweehonkslag.