TARBES - De Franse wielrenner Pierrick Fédrigo heeft zondag de negende etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen.

Hij versloeg in de sprint zijn medevluchter Franco Pellizotti uit Italië. Oscar Freire, de Spanjaard in dienst van Rabobank, won ruim een halve minuut later de sprint van een omvangrijke achtervolgende groep en werd zodoende derde.

Fedrigo en Pellizotti waren overgebleven uit een kopgroep van dertien man die al aan het begin van de etappe was ontstaan. In de derde Pyreneeënrit moesten de renners over de Col d'Aspin en de Tourmalet.

Nocentini

De laatste zeventig kilometer naar Tarbes waren echter nagenoeg vlak. De Italiaan Rinaldo Nocentini behield de leiding in het algemeen klassement. Maandag mogen de renners uitrusten van de inspanningen uit de eerste tourweek.

Fédrigo (30) won drie jaar geleden ook al eens een etappe in de Tour. Hij hielp Bbox Bouygues Telecom aan het tweede dagsucces in Frankrijk. Zijn ploeggenoot Thomas Voeckler won woensdag de vijfde etappe.

Beklimmingen 

De klassementsrenners hielden elkaar zondag in de rit door de Pyreneeën scherp in de gaten. Tijdens de beklimmingen van de Aspin en Tourmalet hield de Astana-ploeg van Alberto Contador en Lance Armstrong het tempo hoog, waardoor niemand van de favorieten kon ontsnappen.

Dertien renners - ongevaarlijk voor het klassement - kregen wel de ruimte om op avontuur te gaan. Op de Aspin, een col van de eerste categorie, bleven drie coureurs over.

Ten Dam

Aan de voet van de Tourmalet demarreerde Laurens ten Dam uit het peloton, in een poging bij de koplopers te komen. Fédrigo en Pellizotti hadden de Duitser Jens Voigt ondertussen gelost.

De Nederlander kreeg steun van aan aantal andere renners. Zij slaagden er op de Tourmalet (buitencategorie) echter niet in bij de twee vroege vluchters te komen.

In de afdaling schoof Ten Dam onderuit, hij zakte vervolgens terug in het peloton, dat ook de andere achtervolgers opslokte.

Jacht

Onder aanvoering van Rabobank en Caisse d'Epargne maakte de grote groep met daarin alle favorieten in de zeventig vlakke kilometers richting Tarbes jacht op Fédrigo en Pellizotti. De Fransman en Italiaan hielden echter knap stand.

Fedrigo was in de straten van Tarbes vervolgens de snelste in de sprint. ''Dit is geweldig moment van geluk'', jubelde de renner van Bouygues Telecom.

Ten Dam finishte in het peloton op de 77e plek en werd daarmee de beste Nederlander. Ook Martijn Maaskant maakte deel uit van die grote groep. 

Lees alles over de Tour op onze special