NÜRBURG - Mark Webber heeft er zeven jaar en 129 grandprix-races op moeten wachten, maar zondag beleefde de Australiër dan eindelijk zijn eerste glorieuze moment in de Formule 1.

Ook Sebastian Vettel kon Webber niet stuiten. De 22-jarige Duitse publiekslieveling, vooraf als grote favoriet voor de winst bestempeld, haalde met de tweede plaats het maximale uit zijn race. Hij bezorgde tevens Red Bull dubbel succes. De Braziliaan Felipe Massa van Ferrari finishte als derde. Het was zijn eerste podiumplaats van dit seizoen.

De formule 1-renstal van Brawn GP koos voor drie tussenstops en dat bleek te veel van het goede. Klassementsleider Jenson Button, dit jaar al winnaar van zes races, werd slechts vijfde. De Brit behield wel zijn eerste plaats in de kampioensstrijd.

Drive through

Hectiek was er vooral in de beginfase van de race. Allereerst tikte Webber, die vertrok van poleposition, direct na de start Rubens Barrichello aan. De Braziliaan van Brawn GP ondervond nauwelijks hinder en dook als koploper de eerste bocht in, maar de wedstrijdjury vond de actie van Webber wel een zogeheten 'drive through penalty' waard: Een extra traag ritje door de pitstraat dus.

Verder maakte Lewis Hamilton een enorme fout. De wereldkampioen van 2008 schoof naar voren vanaf de vijfde startplek, maar hij hield zijn McLaren niet in de baan. Met een kapotte achterband ging hij tergend langzaam naar de pits, maar een goede klassering kon hij vergeten.

De pitstops bepaalden voor een belangrijk deel de rest van de race. Met drie onderbrekingen liep Brawn GP te veel achterstand op bij rivaal Red Bull. Massa van Ferrari wrong zich ertussen en ook de verrassend sterk rijdende Duitser Nico Rosberg bleef Button en Barrichello nog voor. De jonge coureur van Williams rukte van de vijftiende startpaats op naar de vierde plek.