WENEN - De op doping betrapte wielrenner Bernhard Kohl heeft de namen van onder anderen Thomas Dekker en Michael Boogerd genoemd in het schandaal rondom de Oostenrijkse wielermanager Stephan Matschiner.

De manager zou zich met enkele van zijn atleten hebben beziggehouden met bloeddoping en hen een bloedcentrifuge ter beschikking hebben gesteld.

Volgens Kohl zijn beide voormalige Raborenners klant geweest bij Matschiner. ''Hij vertelde me later dat de renners Michael Boogerd, Thomas Dekker en Pietro Caucchioli de machines hebben gebruikt in ruil voor een eenmalige betaling'', aldus Kohl in de Oostenrijkse krant Kurier. Het dagblad drukte zondag delen af van het verhoor van Kohl.

Onzin

Boogerd heeft de beschuldiging stellig ontkend. ''Klinkklare onzin'', zei Boogerd tegenover de NOS. ''Ik schrik hier wel een beetje van eigenlijk'', aldus Boogerd, nadat hij was geconfronteerd met de uitlatingen van Kohl.

Boogerd en Dekker hebben eerder al hun medewerking toegezegd aan het onderzoek naar de bloedbank Humanplasma.

''Ik beperk me alleen tot de feiten en ik weet via een advocaat die ik in de arm heb genomen dat uit Oostenrijk het verzoek is gekomen om een getuigenis af te leggen. Ik heb het verzoek zelf niet gelezen, die is voor mij vertaald, maar daarin staat expliciet dat we niet verdacht zijn, maar dat ze ons willen horen als getuigen.''

Mentsjov

Hetzelfde geldt voor de de Raborenners Denis Mentsjov, Pieter Weening en Joost Posthuma, die inmiddels in Wenen verklaringen hebben afgelegd. Ook oud-Raborenner Michael Rasmussen zal zich nog in Oostenrijk melden.
Schorsing

Dekker werd net als de Italiaanse wielrenner Caucchioli (Lampre) in de aanloop naar de Ronde van Frankrijk geschorst. De Nederlander van Silence-Lotto werd onlangs betrapt op dynepo bij een hernieuwde controle van een urinestaal uit december 2007, toen hij nog in dienst was bij Rabobank.

Caucchioli wordt van doping verdacht op basis van de bloedwaarden in zijn biologisch paspoort. De ploegleiding van Lampre besloot hem daarom vorige maand voorlopig te schorsen.

Epo

Kohl werd vorig jaar betrapt op gebruik van de epovariant CERA. De inmiddels gestopte renner werd voor twee jaar geschorst.

Kohl legde in maart een belastende verklaring af tegen Matschiner, die wordt gezien als spil in het Oostenrijkse dopingschandaal.