SAINT-GIRONS - De Spanjaard Luis Leon Sanchez heeft zaterdag de achtste etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De wielrenner van Caisse d'Erpagne was zijn drie medevluchters te snel af.

De tweede bergrit van deze Tour ging over 176,5 kilometer van Andorra-la-Vieille naar Saint-Girons.

De Italiaan Ronaldo Nocentini behield het geel.

Sanchez maakte deel uit van een kopgroep met zijn landgenoot Mikel Astarloza, de Fransman Sandy Casar en de Rus Vladimir Efimkin. Zo'n vijftig kilometer voor de finish kwam dit viertal aan de leiding.

Efimkin

In de laatste kilometers reed Efimkin weg bij zijn medevluchters. Hij kreeg een gaatje, maar vlak voor de finish werd hij toch nog teruggepakt. Sanchez sprintte daarna naar de zege. Vorig jaar was hij ook al succesvol in de Tour.

De renners moesten in de achtste rit drie beklimmingen over. Na diverse vluchtpogingen in het begin van de etappe ontstond er een kopgroep van tien man. Uiteindelijk bleef dit viertal over.

Astana

Achter de koplopers reed het peloton dat werd aangevoerd door Astana. De Luxemburger Andy Schleck probeerde wel een paar keer weg te rijden, maar dat lukte niet. Het verschil met de vier bleef steeds tussen de twee en drie minuten.

Nocentini had het in zijn gele trui behoorlijk lastig. Hij moest halverwege de rit ook lossen uit de grote groep met de Spanjaard Alberto Contador, die slechts zes seconden achterstand heeft. Maar de Italiaan vocht zich toch terug en mag zondag opnieuw in het geel starten.

Hushovd

De Noor Thor Hushovd is nieuwe drager van de groene trui. De renner van Cervelo nam het tricot na de achtste etappe over van de Brit Mark Cavendish.

Hushovd was twee keer de snelste in een tussensprint en vergaarde hiermee voldoende punten om Cavendish af te lossen.

Lees meer over de Tour op onze special.