HAMAR - Andrea Nuyt heeft een riant uitzicht op een podiumplaats tijdens de wereldkampioenschappen sprint in Hamar. De Nederlandse sprintster werd zondag in 38,33 tweede achter Catriona Lemay-Doan (38,10) op de 500 meter. In het klassement na drie afstanden bezet Nuyt de tweede plaats achter de Canadese. De Wit-Russin Kotyuga staat voorlopig derde.

De andere Nederlandse deelneemsters eindigden in de middenmoot. Met name het optreden van Marianne Timmer was teleurstellend. De tweevoudig olympisch kampioene werd 20e in 39,60. Wijsman was zeventiende in 39,33, Thomas legde beslag op de 23e plaats: 39,82.

Gerard van Velde is zondag op de tweede dag van de wereldkampioenschappen sprint in Hamar een plaats gezakt. Na de 500 meter, die gewonnen werd door de Japanner Shimizu en de Amerikaan FitzRandolph in 35,17, staat de Heerdenaar derde in het klassement na drie afstanden. Jeremy Wotherspoon blijft leider. De Canadees werd op de 500 meter derde in 35,33.

Van Velde finishte als vijfde in 35,46. Hij klopte Erben Wennemars in een rechtstreeks duel. De schaatser van Spaar Select werd in 35,51 zesde. Jan Bos verspeelde zijn kansen op een goed klassement definitief door een val. In het klassement wordt Wotherspoon gevolgd door FitzRandolph. Van Velde is samen met de Canadees Ireland gedeeld derde.

/DOSSIERSchaatsen