MÜNCHEN - De Duitse schaatsbond staat vierkant achter Claudia Pechstein, die door de internationale schaatsfederatie ISU voor twee jaar is geschorst wegens bloeddoping.

Volgens de Duitse bond heeft de ISU procedurefouten gemaakt, nalatig gehandeld en fouten in de communicatie gemaakt. Daarom gaat ook de Duitse bond, net als Pechstein zelf, in beroep bij het sporttribunaal CAS.

Oorzaken

''Dat men bepaalde tendensen in haar bloedwaarden gebruikt als bewijs, is legitiem'', zei de advocaat van de schaatsbond donderdag.

''Maar dan moet de ISU ook alle andere mogelijke oorzaken voor de verhoogde bloedwaarden uitsluiten.'' En daar is de schaatsfederatie volgens de Duitsers in tekortgeschoten.

''Zolang er geen overtuigend bewijs is geleverd, is zij onschuldig'', stelde de voorzitter van de Duitse schaatsbond, Gerd Heinze.

Ziek

Volgens de Duitsers heeft de ISU voorgesteld dat Pechstein na haar 'positieve' test zich ziek moest afmelden voor het vervolg van de WK allround, zodat de zaak in alle rust verder kon worden onderzocht.

Een maand geleden zou de voorzitter van de tuchtcommissie van de ISU aan Heinze hebben gezegd dat Pechstein niet meer vervolgd zou worden, indien zij haar carrière beëindigde.

''Ik was verbijsterd'', vertelde de preses van de Duitse bond. ''Wat een brutaliteit, om mij zoiets aan te bieden.''

De ISU heeft eerder ontkend een dergelijk voorstel aan Pechstein te hebben gedaan.