BARCELONA - Zelfs Johan Cruijff kon de Rabobankploeg niet helpen. Donderdag werd de Spanjaard Oscar Freire verslagen in de sprint, kwam Laurens ten Dam een dag voor de Pyreneeën hard ten val en liep de Russische kopman Denis Mentsjov opnieuw achterstand op.

Ploegleider Erik Breukink, die in de zesde etappe Cruijff als gast in de auto had, kon opnieuw geen vrolijk verhaal vertellen.

De Noor Thor Hushovd bleek op de Montjuich in Barcelona de sterkste sprinter. Dat de Brit Mark Cavendish op dit oplopende parkoers niet de favoriet was, wist iedereen.

Freire

Freire zou in eigen land de te kloppen man worden. Die voorspelling kwam uit, want Hushovd moest Freire verslaan om te winnen. Voor de Spanjaard, die hoofdschuddend over de finish kwam, resteerde plaats twee.

Hushovd behaalde daarmee al de zevende etappezege in Tour en stond te stralen in de finishstraat.

''Dit is de eerste ritoverwinning in de Tour voor Cervélo'', zei hij over zijn ploeg, die dit seizoen debuteert.

''Het was echt een week vol stress en vandaag kwamen daar die gladde wegen nog eens bij. Het is altijd prachtig om te winnen in de Tour, maar na alles wat er hier gebeurd is, moet dit wel een van mijn mooiste overwinningen zijn.''

Millar

Het had weinig gescheeld of niemand had Hushovd om zijn mening gevraagd. De Schot David Millar gaf zich pas kort voor de finish gewonnen.

De Garmin-renner was betrokken bij een vlucht van meer dan 130 kilometer en had op het laatst nog genoeg over om solo te gaan. Het peloton liep nauwelijks op hem in, maar in Barcelona werd de druk van de jagende groep toch te veel.

Valpartijen

Overigens was het slechts de voorpost van het peloton die zich meldde bij Millar. De grote groep was door valpartijen uiteen geslagen.

Slachtoffers waren onder anderen de Belg Tom Boonen en Laurens ten Dam, die hard op zijn stuitje landde. Zijn kopman Mentsjov viel weliswaar niet, maar kwam wel pas een minuut na de klassementsrenners over de streep.

Breukink

''Het gat is nu zo'n vijf minuten'', analyseerde ploegleider Breukink, ''dan weet je dat het moeilijk wordt.'' Mentsjov lijkt zich te moeten richten op een ritoverwinning.

De eerste kans krijgt hij vrijdag, als het peloton naar Andorra Arcalis rijdt. Bij dat skistation won Mentsjov twee jaar geleden een etappe in de Ronde van Spanje. 

Cancellara

De Zwitser Fabian Cancellara blijft aan de leiding van het klassement. Denis Mentsjov, de Russische kopman van Rabobank, zat niet in de eerste groep en verloor opnieuw tijd op de klassementsrenners.

De Fransman Stéphane Augé nam de bergtrui over van de Fin Jussi Veikkanen, het groen blijft bij de Brit Mark Cavendish.

Volg de Tour op onze special