MÜNCHEN - Louis van Gaal kan vrijdag in zijn eerste oefenwedstrijd als trainer van Bayern München niet beschikken over Franck Ribéry.

De Franse spelmaker, die graag naar Real Madrid wil vertrekken, is geblesseerd en moet het duel tegen Red Bull Salzburg van trainer Huub Stevens aan zich voorbij laten gaan. Ribéry heeft een slijmbeursontsteking in zijn linkerknie.

Het stadion van Salzburg is vrijdag met 30.000 mensen uitverkocht. ''Ik ben pas een ruime week hier, maar ik heb een goed gevoel'', zei Louis van Gaal vrijdag.

''Alle spelers zullen speeltijd krijgen. Ik hoop een beetje dat we te zien krijgen waarop we hebben getraind. Aan het resultaat kunnen we nog niet zo veel conclusies verbinden.''

Van Bommel

Mark van Bommel begint bij Bayern als aanvoerder, zo besloot Van Gaal al eerder. Danijel Pranjic (oud-Heerenveen) en Edson Braafheid (oud-FC Twente) maken vrijdag vermoedelijk hun debuut, net als de van Stuttgart overgekomen aanvaller Mario Gomez. Van hem wordt veel verwacht.

''Ik heb al gezegd dat ik in totaal met 22 spelers en drie jeugdspelers wil werken'', aldus Van Gaal. ''Het is belangrijk dat iedereen speelminuten kan maken."

"Wanneer we werken met een grotere groep, is dat niet het geval. Dat is niet goed voor de motivatie.''