MELBOURNE - Verteerd door faalangst haakte Tim Henman zondag af op de Australian Open. De als zesde geplaatste Brit werd in de vierde ronde gewipt door Jonas Bjorkman, de nummer 64 van de wereld, 2-6 6-7 4-6. Voor de 23e keer slaagde Henman er niet in op een andere grand slam dan Wimbledon de laatste acht te bereiken.

Het verlies was zijn eerste in 2002. In de aanloop naar de Australian Open veroverde hij in Adelaide zijn negende toernooizege en in stralende vorm arriveerde hij in Melbourne. Drie ronden huppelde hij vol vertrouwen over het rebound ace maar in de vierde greep de stress hem in zijn nekvel.

"Ik was nerveus", gaf Henman toe na zijn nederlaag. "Maar dat was niet van invloed op het resultaat", vond hij. De Brit had een negatief record (2-4) tegen de Zweed, die de nummer vier van de wereld was in '97. "Ik werd verslagen met mijn eigen wapens."

Bjorkman stuit in de kwartfinale op zijn landgenoot Thomas Johansson. De als 16e geplaatste Johansson gaf de eerste set aan de Roemeen Voinea (6-7) maar sloeg daarna hard toe, 6-2 6-0 6-4.

Stefan Koubek en Jiri Novak schaarden zich eveneens bij de laatste acht op een grand slam. Beiden voor de eerste keer in hun loopbaan. Koubek was te sterk voor de Chileense qualifier Fernando Gonzalez, -5 6-1 6-7 6-2 en Novak, 26e geplaatst, ontdeed zich van Dominik Hrbaty, 6-4 6-2 5-7 6-2.

/DOSSIERAustralian Open