OSAKA - Deborah Gravenstijn heeft bij dewereldkampioenschappen judo in Osaka brons gewonnen in de klassetot 57 kilogram. De Rotterdamse versloeg zaterdag in de partij omde derde plaats Barbara Harel uit Frankrijk.

Voor de 29-jarige Rotterdamse pupil van coach Jan de Rooy washet de tweede medaille op een wereldtitelstrijd. Twee jaar geledenwon ze al zilver in München. "Deze is tenminste net zo mooi", zeiGravenstijn in een eerste reactie.

Dat was verklaarbaar. In september vorig jaar werd ze geopereerdaan haar schouder ("precies een jaar en een dag geleden", zeize), voor haar loopbaan werd gevreesd. "Maar ik heb doorgezet.Mijn hele begeleidingsteam is in me blijven geloven. Dat heeft medoor de moeilijke momenten gesleept."

Door de tegenslagen had ze haar doel voor Osaka bijgesteld. Taaknummer 1 was simpelweg de kwalificatie voor Athene. "Het WK is eenstation op weg naar de Olympische Spelen. Ik wilde zo snel mogelijkalle onzekerheid wegnemen en me daarvoor kwalificeren. Dat luktemet het bereiken van de halve finale. Daarna ben ik gegaan voor eenmedaille."

Geen verrassing

Want ook daarin geloofde Gravenstijn. Uiteindelijk was er in deJapanse stad eentje te sterk, de Noord-Koreaanse Kye. "Tegen haarkreeg ik gewoon geen kans. Verder had ik voor iedereen eenoplossing. Voor mij was dat geen verrassing. De voorbereiding wasperfect verlopen. Ik was aantoonbaar beter dan in mei bij deEuropese titelstrijd. Dit is het logische gevolg daarvan."

Onmiddellijk na het succes in Osaka sprak ze van Athene. "Daarwil ik een nog dikkere plak. Ik denk dat ik alleen nog maar kangroeien. Terug in Nederland gaan we onmiddellijk een programmauitstippelen naar volgend jaar toe. Alle ellende, al het afzien vande laatste tijd, het is vergeten. Ik weet nu dat het allemaal demoeite waard is geweest."