GIRONA - De 177 overgebleven renners in de Ronde van Frankrijk zijn donderdag kort voor 13.00 uur begonnen aan de zesde etappe.

Het peloton rijdt op Spaans grondgebied, van Girona naar Barcelona over 181,5 kilometer. De finish ligt op de berg Montjuich.

De Rabobank hoopt donderdag op een bevlieging van de Spanjaard Oscar Freire, die goed overweg kan met een oplopend finishparkoers.

Rooijakkers

Van de 180 renners die begonnen aan de Tour, zijn er inmiddels drie verdwenen. Onder hen twee Nederlanders: Piet Rooijakkers en Robert Gesink.

De Zwitser Fabian Cancellara rijdt voor de vijfde opeenvolgende dag in het geel. De renners krijgen twee beklimmingen van de derde en drie van de vierde categorie en drie tussensprints te verwerken.

Cruijff

Johan Cruijff is donderdag te gast in de Tour. Oud-wielrenner Michael Boogerd leidde de voormalige voetbalgrootheid voor de start van de zesde etappe.

"Dit is de grote Johan", introduceerde Boogerd Cruijff bij sprinter Kenny van Hummel bij Skil-Shimano, het team waar Cruijff zijn rondgang begon. De oud-international ging vervolgens naar de bus van Astana, waar hij praatte met ploegleider Johan Bruyneel.

Cruijff rijdt in de etappe op weg naar Barcelona mee met ploegleider Erik Breukink van Rabobank. "Johan gaat Freire uitleggen hoe hij de sprint moet winnen", zei Boogerd lachend, daarbij doelend op zijn Spaanse oud-ploeggenoot Oscar Freire.

Armstrong

Inmiddels hadden tal van cameraploegen zich verzameld rond de ook in Spanje nog altijd razend populaire Nederlander. Het kwam uiteindelijk ook tot een ontmoeting met Lance Armstrong. Cruijff werd door Bruijneel in de bus van Astana gebracht, waar hij tien minuten sprak met de twee tourfavorieten Armstrong en Alberto Contador.

"Lance wist niet heel veel over voetbal, merkte ik. Maar we hebben het vooral over de koers gehad. Hij zag er scherp uit", aldus Cruijff.

Volg de Tour op onze special

Cruijff bezoekt de Tour