INDIANAPOLIS - Zwemmer Aaron Peirsol heeft woensdag (lokale tijd) tijdens de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden voor de wereldtitelstrijd van eind juli het wereldrecord op de 100 meter rugslag verbeterd. In Indianapolis zette hij met 51,94 seconden een nieuwe toptijd neer.

Daarmee heroverde de 25-jarige Peirsol het wereldrecord op de voor Spanje uitkomende Nederlander Aschwin Wildeboer.

Die had de afstand vorige week tijdens de Spelen van de Middellandse Zee in Pescara afgelegd in 52,38 seconden.

Voor de recordrace van Wildeboer had Peirsol het wereldrecord op de 100 meter rugslag een stuk langer in handen, namelijk sinds de Olympische Spelen in Peking.

De Amerikaan won toen goud door de afstand af te leggen in 52,54 seconden. Peirsol won ook al een gouden medaille tijdens de Spelen in Athene in 2004 en geldt als topfavoriet tijdens de wereldkampioenschappen in Rome.

Extra gemotiveerd

Wildeboer had Peirsol op scherp gezet met het record. ''Ik was volledig verrast dat mijn record was verbeterd. Het was echt mijn doel om het hier weer terug te pakken. Ik was extra gemotiveerd ervoor'', zei de Amerikaan na afloop.

Hij zwom de toptijd in een Arena X-Glide, een van de zwempakken van polyurethaan, die onlangs alsnog werden goedgekeurd.

Phelps

Met zijn record zette Peirsol Michael Phelps in de schaduw. De winnaar van acht keer goud tijdens de Spelen in Peking zwom zijn eerste belangrijke races sinds zijn succes in China. Hij won op de 200 meter vrij en 200 meter vlinderslag.

''Dat was het belangrijkste doel, want we willen naar de WK'', aldus Phelps. ''Ik ben nog niet helemaal tevreden over mijn tijden, maar dat kan ik ook niet meteen verwachten. Door sommige dingen die hier zijn gebeurd, zal ik straks zeker harder gaan.''

Tijdens kwalificatiewedstrijden in Canada sneuvelde woensdag nog een ander wereldrecord. De 15-jarige Amanda Reason raffelde de 50 meter schoolslag af in 30,23 seconden, waarmee ze de oude recordtijd van 30,31 van de Australische Jade Edmistone van 2006 uit de boeken zwom.

Geweldig

''Dit is echt geweldig. Ik ben sprakeloos'', aldus de Canadese tiener. ''Mijn coach zei dat ik ervoor moest gaan en ik heb alles gegeven.'' Reason zorgde voor het eerste wereldrecord voor een zwemster uit Canada sinds Allison Higson op de 200 school in 1988.