AMSTERDAM - Thomas Voeckler heeft woensdag de vijfde etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. 

De Fransman ontsnapte in de slotfase van een rit over 196,5 kilometer van Le Cap D'Agde naar Perpignan uit een kopgroep van zes renners, met de Nederlander Albert Timmer.

Voeckler finishte zeven seconden eerder dan het peloton, dat de andere vijf vluchters nog achterhaalde. Michael Ignatjev finishte als tweede.

Mark Cavendish eindigde als derde. Fabian Cancellara behoudt de gele trui.

Timmer

Wielrenner Albert Timmer van Skil-Shimano was woensdag in de vijfde etappe van de Ronde van Frankrijk lang kansrijk voor de ritzege.

De Nederlander maakte tot enkele kilometers voor de streep deel uit van een kopgroep van zes renners, maar had in de slotfase geen antwoord op een demarrage van de Fransman Thomas Voeckler.

''Ik heb gegokt en verloren'', stelde Timmer teleurgesteld vast bij de NOS.

Voeckler

Voeckler sprong enkele kilometers voor de finish in Perpignan weg. Timmer, die twee eerdere aanvallen van zijn medevluchters al had gepareerd, hoopte dat een ander achter de Fransman aan zou springen.

''Ja, je moet op een gegeven moment even passen. Je zit met Ignatjev, als die eenmaal op gang is, is-ie ook moeilijk terug te krijgen. Ik dacht dat die andere jongen nog fris genoeg was om achter Voeckler aan te springen, maar dat gebeurde niet. Ik heb gegokt en verloren.''

Voorsprong

De Nederlander ging even later nog wel achter Voeckler aan, maar die had al teveel voorsprong.

''Ik viel op een kilometer van de streep stil, terwijl ik zag dat hij bleef rijden. Ik houd een dubbel gevoel over aan deze etappe, op dit moment baal ik vooral dat ik in de finale nog ben ingelopen door het peloton."

"De ploegentijdrit van gisteren was een dag om snel te vergeten, maar vandaag ging het gelukkig weer goed.''

Gesink

De Ronde van Frankrijk is voor debutant Robert Gesink al na vijf dagen voorbij. De renner van Rabobank liep woensdag in de vijfde etappe bij een val een breuk op in de radius van zijn linkerpols en kan donderdag niet meer verder.

Gesink wordt donderdag naar Nederland gevlogen en zal dan nader worden onderzocht in het ziekenhuis van Amersfoort, meldde ploegarts Dion van Bommel vanuit het ziekenhuis in Perpignan.

Gesink kwam ten val in een afdaling toen hij met zijn voorwiel in een greppel reed. De Achterhoeker, debutant in de Tour, sloeg over de kop waarbij hij pols en knie bezeerde. Hij reed de etappe wel uit, maar werd daarna meteen naar het ziekenhuis afgevoerd.

Spalkverband

Bij de breuk werd, zo liet Van Bommel weten, geen dislocatie geconstateerd. Dat wil zeggen dat er geen sprake is van botverschuiving. De artsen in Frankrijk hebben een spalkverband aangebracht.

''Robert mag zijn pols twee weken niet belasten, is onze eerste indruk. Daarna kijken we verder'', aldus Van Bommel. Volgens een woordvoerder van de Raboploeg sprak Gesink in het ziekenhuis al over mogelijke deelname aan de Ronde van Spanje, die later dit jaar in Assen begint.

Lees alles over de Tour op onze special