LAUSANNE - De Jamaicaanse atleet Usain Bolt heeft dinsdagavond tijdens de Super Grand Prix in Lausanne grote indruk gemaakt op de 200 meter.

De olympisch kampioen en wereldrecordhouder (19,30) finishte in de Zwitserse stad onder zeer beroerde omstandigheden (regen en kou) na 19,59 seconden, met een stevige tegenwind.

Martina

Bolt had een kleine tel voorsprong op de Amerikaan LaShawn Merritt (20,41), die meer thuis is op de 400 meter. De Nederlandse Antilliaan Churandy Martina eindigde als derde in 20,67.

De Amerikaan Tyson Gay liep eind mei 19,58 en voert daarmee de ranglijst van dit seizoen aan.

Temperaturen

''Onder zulke omstandigheden had ik niet op zo'n tijd gerekend'', lachte Bolt na zijn snelle race. ''Voor mij waren deze lage temperaturen geen probleem."

"Ik was hier om mijn concurrenten een boodschap te geven'', aldus Bolt, die in de aanloop naar de wereldkampioenschappen in Berlijn niet meer in actie komt op de 200 meter.

Jamaica

Bolts landgenoot Asafa Powell won de 100 meter in 10,07. Hij bleef Steve Mullings (10,28), eveneens uit Jamaica, en de Amerikaan Mike Rodgers (10,30) ruim voor.

Ook bij de vrouwen gingen de zeges op de sprintnummers naar Jamaica. Olympisch kampioene Shelly-Ann Fraser won in Lausanne de 100 meter in 11,03, waarmee ze drie honderdsten sneller was dan de Amerikaanse nummer twee Carmelita Jeter.

Op de dubbele afstand ging de zege naar Kerron Stewart, die met 22,73 landgenote Shericka Williams (22,99) achter zich hield.

Robles

De Cubaan Dayron Robles maakte zijn status als wereldrecordhouder waar op de 110 meter horden.

Hij won in 13,18 seconden, een fractie sneller dan Dexter Faulk uit de Verenigde Staten (13,21). De Nederlandse atleten kwamen dinsdag niet in actie in Lausanne.