MONTPELLIER - Lance Armstrong heeft dinsdag de gele trui in de Ronde van Frankrijk op een haar na gemist.

De Amerikaanse zevenvoudig winnaar won in de ploegentijdrit van 39 kilometer rondom Montpellier met zijn team Astana precies 40 seconden op de Zwitser Fabian Cancellara (Saxo Bank), maar volgens het voorlopige klassement blijft Cancellara in het geel.

Armstrong, die het geel voor het laatst in de Tour van 2005 droeg, staat op 0 seconden achterstand. De winst in de ploegentijdrit was voor Astana, waarvoor ook de Spanjaard Alberto Contador rijdt.

Mentsjov

De tijd van de Rabobankploeg viel tegen, mede omdat kopman Denis Mentsjov al binnen twee minuten ten val was gekomen. Ook de Australiër Cadel Evans verloor tijd, zijn ploeg Silence-Lotto eindigde nog achter Rabobank (elfde).

Mentsjov verloor 2 minuten en 20 seconden op Armstrong en Contador, Evans 2 minuten en 35 tellen.

Rooijakkers

De Nederlandse ploeg Skil-Shimano werd twintigste en laatste op 5.23 van Astana. Skil verloor Piet Rooijakkers, die bij een val tijdens de etappe zijn linkeronderarm en mogelijk zijn rechterpols brak. Rooijakkers wordt dinsdagavond nog geopereerd.

In het klassement staan nu vijf renners van Astana bij de eerste zeven. Van de klassementsrenners staan de twee kopmannen van de Kazachstaanse ploeg er uitstekend voor. Achter Armstrong volgt Contador, die slechts negentien seconden heeft goed te maken op Cancellara en Armstrong.

Vande Velde

Superknechten Andreas Klöden (4e op 0.23) en Levi Leipheimer (vijfde op 0.31) hebben ook een uitstekend klassement. De Amerikaan Christian Vande Velde is op de twaalfde plaats de eerste klassementsrenner die niet voor Astana fietst. Hij staat 1.18 achter.

Van de favorieten staat de Luxemburger Andy Schleck 20e op 1.41, zijn broer Frank 25e op 2.17 en titelverdediger Carlos Sastre 29e op 2.44. Evans (35e op 2.59) en met name Mentsjov (72e op 3.52) staan er beroerd voor. Robert Gesink (Rabobank) is de beste Nederlander, op de 62e plaats. Hij heeft een achterstand van 3.36.

ZIE OOK:

Gesink baalt van tijdrit
Cancellara: Geel dankzij Zwitserse precisie
Breukink: Schrik sloeg er gelijk in
Ten Dam: Tik als kopman valt
Veel valpartijen in ploegentijdrit