AMSTERDAM - Ajax heeft dinsdag overeenstemming bereikt met Thimothée Atouba. De linksback uit Kameroen tekent een contract voor twee jaar bij de Amsterdamse club.

In de verbintenis is een optie voor nog twee seizoenen opgenomen. De Afrikaan komt transfervrij over van Hamburger SV, waar hij voetbalde onder Martin Jol. De nieuwe coach van Ajax werkte ook al met Atouba bij Tottenham Hotspur.

De 27-jarige Atouba is de eerste aankoop van Ajax voor het nieuwe seizoen. De Amsterdammers wilden zich ook graag versterken met Oguchi Onyewu. De Amerikaanse verdediger tekende dinsdag echter een driejarig contract bij AC Milan.

Vergeefs

Ajax informeerde eerder al vergeefs bij Clarence Seedorf en Rafael van der Vaart voor een terugkeer. Edson Braafheid (Bayern München) en Eljero Elia (Hamburger SV) kozen voor een buitenlands avontuur.

Opspraak

Atouba kwam tot dusver veertig keer uit voor de nationale ploeg van Kameroen. Hij voetbalde ook voor FC Basel en Xamax Neuchatel. Atouba heeft het vertrouwen van coach Jol. De verdediger raakte echter in opspraak bij Hamburger SV toen Huub Stevens daar nog hoofdtrainer was.

De clubleiding van Hamburger SV legde Atouba in het voorjaar van 2008 een boete van 60.000 euro op. De linksback kreeg de geldstraf omdat hij te laat terugkeerde van de Afrika Cup en tijdens een wedstrijd een middelvinger richting de aanhang van Hamburger SV opstak.

Vermaelen

Atouba is bij Ajax de opvolger van Thomas Vermaelen, die vorige maand voor 13 miljoen euro naar Arsenal vertrok. Ajax wil zich de komende weken graag met nog een verdediger en middenvelder versterken. De club wil aanvoerder Jeroen Verhoeven van FC Volendam als derde doelman aantrekken.