ROTTERDAM - Bij Feyenoord is een nieuw premiestelsel in de maak. Op initiatief van de spelersraad buigt de directie van de armlastige club zich momenteel over een ander bonussysteem, waarin vooral de plaats in het eindklassement van de eredivisie van belang zal zijn.

De extra uitkeringen per punt komen te vervallen.

Voor de landstitel, de KNVB-beker of het bereiken van Europees voetbal worden vaste bedragen afgesproken.

Voor het begin van de competitie willen beide partijen een akkoord hebben bereikt over de nieuwe beloningsformule, die naast het normale maandsalaris voor de spelers wordt gehanteerd.

Veel geld

''Vorig seizoen was Feyenoord nogal veel geld kwijt aan premies voor de spelers'', legde een woordvoerder dinsdag uit.

''Helaas stond daar geen behaalde prijs tegenover. Vanuit de spelersraad is daarop een voorstel gekomen om het systeem afhankelijk te maken van de prestaties. Dat zou het uitbetalen van premies ook meer rechtvaardigen. Als het Feyenoord goed gaat, gaat het de spelers ook goed, zou je kunnen zeggen. Een prachtig initiatief van de spelers dat door de clubleiding zeer op prijs wordt gesteld. We zijn nu nog bezig met de uitwerking van de plannen.''

Schuldenlast

Het nieuwe premiestelsel komt Feyenoord goed uit. De Rotterdamse club worstelt met een schuldenlast van ruim 20 miljoen euro.

De directie moet in alle geledingen flink bezuinigingen om de begroting voor komend seizoen sluitend te krijgen. Het budget is al met ongeveer 5 miljoen euro naar beneden bijgesteld, tot onder een bedrag van 40 miljoen.

Fernandez

Dankzij externe financiers heeft Feyenoord zich voor komend seizoen nog wel kunnen versterken. De aanwinsten zijn Dani Fernandez, Aleksandar Ignjatovic en Sekou Cissé.

De laatste staat komend seizoen op de loonlijnt bij een sponsor, zo bevestigde de woordvoerder. Pas in zijn tweede contractjaar krijgt hij zijn geld van Feyenoord, dat dan door aflopende (dure) contracten meer ruimte heeft op salarisgebied.

Contofalsky

De technische leiding hoopt ook de Slowaakse keeper Kamil Contofalsky nog vast te leggen. De 34-voudige international kan transfervrij overstappen van Zenit St. Petersburg. Hij is deze week op proef bij Feyenoord tijdens het trainingskamp in Limburg.