TOKIO - Toyota is vanaf volgend jaar geen gastheer meer van de Grote Prijs van Japan in de Formule 1 op de eigen Fuji Speedway.

De Japanse autofabrikant, die als gevolg van de wereldwijde economische crisis enorme verliezen lijdt, wil de kosten voor de organisatie van het autosportspektakel niet meer dragen.

Dat meldde dinsdag de exploitant van het circuit.

Toyota heeft ook een eigen formule 1-team met de coureurs Jarno Trulli en Timo Glock. Het team heeft zich wel ingeschreven voor het wereldkampioenschap Formule 1 in 2010.

Villeneuve

De Fuji Speedway bestaat sinds 1965 en kreeg pas in 1976 voor het eerst de Grote Prijs van Japan in de Formule 1 toegewezen. Een jaar later was de tweede en meteen voorlopig de laatste keer. Gilles Villeneuve reed zijn Ferrari in de menigte, waarbij twee doden vielen.

Het circuit van concurrent Honda in Suzuka zou de daaropvolgende twintig jaar gastheer zijn van de GP van Japan. In 2007 keerde de Fuji Speedway terug op de kalender van de Formule 1. Vanaf dit jaar zouden Toyota en Honda om beurten de GP van Japan organiseren, te beginnen met het circuit in Suzuka.

Hartverscheurend

Dat plan is nu van de baan. Directeur Hiroaki Kato van de Fuji Speedway noemde het besluit om de Formule 1 niet langer te verwelkomen 'hartverscheurend'.

Toyota kan niet anders. De autofabrikant, die in maart een recordverlies van meer dan 4 miljard euro bekendmaakte, moet kosten besparen.