ROTTERDAM - Het Nederlands negental heeft de honkballiefhebber op de vijfde dag van het World Port Tournament eindelijk waar voor zijn geld gegeven.

Oranje speelde maandagavond in het tweede duel tegen Japan zeer overtuigend en won met 8-0. Routinier Rob Cordemans, nog niet in actie geweest, was de winnende werper.

Geconcentreerd

Bondscoach Rod Delmonico gunde Bas de Jong opnieuw een basisplaats. De rechtsvelder verdiende dat ten volle door zijn vijf honkslagen in het duel met Cuba zondag en ook nu deed hij het voortreffelijk. Mark-Jan Moorman startte als eerstehonkman.

Nederland begon zeer geconcentreerd aan de opdracht de tot dusver toch wat bleke vertoning in Rotterdam op te fleuren, zowel aanvallend als verdedigend. Dat leidde meteen in de eerste inning al tot een voorsprong van 2-0. Michael Duursma en Raily Legito scoorden.

Sydney de Jong (tweehonkslag) en Bryan Engelghardt (opofferingsslag naar het verre veld) brachten hen binnen.

Geraakt

De startende Japanse pitcher Gen Horie ging meteen naar de kant, ook al doordat hij flink geraakt werd door een harde hit van Bas de Jong. Zijn opvolger deed het beter, tot de vijfde slagbeurt. Duursma, na alweer een honkslag van Bas de Jong, en Engelhardt, na vier wijd met volle honken, verdubbelden de productie.

De 34-jarige Cordemans, tegenwoordig in de competitie actief bij Sparta/Feyenoord, hield onderwijl op de Nederlandse heuvel volledige controle. Zijn gevarieerde worpen waren moeilijk te raken - zes keer drieslag, één honkslag tegen - en het veld was uiterst alert.
 

Kortestop Legito ving een bal met een duik, Duursma liet een prachtstaaltje fielden zien, rechtsvelder Bas de Jong plukte een bal vlak voor het hek uit de lucht.

Eindstand

De derde Japanse pitcher, Yuma Saitoh, ondervond de Nederlandse slagkracht in de zesde inning, met twee man uit. Engelhardt bracht twee man thuis, Bas de Jong tekende met een prachtige driehonkslag het zevende punt aan. Engelhardt bepaalde de eindstand op 8-0 na een wilde worp met alle honken bezet.