AMSTERDAM - Roger Federer is weer de beste tennisser van de wereld. De Zwitser profiteerde optimaal van de afwezigheid van Rafael Nadal op Wimbledon en nam door zijn zege in Londen de eerste positie op de wereldranglijst over van de Spanjaard.

Nadal loste in augustus vorig jaar Federer na 237 weken af als nummer één. Nadal is nu weer tweede voor Andy Murray en Novak Djokovic.

Verliezend finalist Andy Roddick blijft de nummer zes van de wereld. De Amerikaan kruipt wel dichterbij Juan Martin del Potro, die in het Noord-Amerikaanse hardcourtseizoen veel punten te verdedigen heeft.

Vorig jaar beleefde de Argentijn daar zijn doorbraak door vier toernooien op rij te winnen.

Haas

Tommy Haas stormt de top twintig binnen. De Duitser, die in de halve finale van Wimbledon verloor van Federer, steeg vijftien posities en staat nu op de negentiende plaats op de wereldranglijst.

Jesse Huta Galung blijft de beste Nederlander. Hij zakte één plaats en is deze week de nummer 148 van de wereld.

Krajicek

Michaëlla Krajicek stijgt vijftien plaatsen op de WTA-ranglijst, die maandag werd gepubliceerd. De Nederlandse tennisster dankt de progressie aan haar ITF-toernooizege in Boston.

Arantxa Rus zakte één plaats, maar bleef op plek 108 wel de beste Nederlandse. De Russin Dinara Safina is nog altijd de nummer één van de wereld.