MODENA - De Nederlandse volleyballers hebben zondag in de World League ook hun tweede wedstrijd in en tegen Italië verloren. Na de 3-0 vrijdag in Mantova, werd het zondag wederom 3-0 (25-23 25-20 25-23) in Modena.

''Wij kwamen blokkerend te kort op de beslissende momenten terwijl Italië op hetzelfde hoge niveau bleef spelen'', zei aanvoerder Jeroen Trommel na afloop.

Volgens bondscoach Peter Blangé beheerste Italië zondag alle aspecten van het spel. ''Wij misten elke set één of twee belangrijke ballen. De consequentie was duidelijk'', concludeerde hij droog.

Horstink

Blangé startte dit keer weer met zijn topscorer Robert Horstink in de basis. De aanvaller, die vorig weekeinde in Eindhoven tegen Italië niet speelde, lijkt hersteld van een schouderblessure. Hij kwam zondag echter nog niet tot zijn gebruikelijke aantal punten. Nederland scoorde het meest door het midden. Vooral Rob Bontje was op dreef.

In de openingsset maakte Oranje een achterstand van vijf punten goed en kwam bij 16-16 op gelijke hoogte. Een uit geslagen service van invaller Jeroen Rauwerdink op 23-24 bezorgde Italië de setzege. Ook in de tweede set kon Nederland in het middenstuk aardig bijblijven, maar op het moment dat de Italianen gas gaven, werden er te veel fouten gemaakt (25-20).

Invallers

Met invallers Niels Klapwijk, Jan Willem Snippe en Tije Vlam werd het in de derde set nog spannend. De linkshandige Klapwijk bracht Nederland met twee harde services tot op 22-21, maar zijn derde opslag ging uit. Daarna trok Italië de set (25-23) en de wedstrijd naar zich toe.

Oranje, de eerste twee weekeinden koploper in groep A, is nu gezakt naar de derde plaats. Italië bleek het breekpunt na een verrassende start. Na drie zeges (1x VS, 2x China) en één nederlaag (VS), werden alle vier duels met de Italianen verloren. De mannen van Blangé reizen voor de laatste twee speelronden naar China en de Verenigde Staten. Alleen de nummer één van de poule plaatst zich voor de finale van de World League eind juli.