AMSTERDAM - Roger Federer heeft zondag op Wimbledon geschiedenis geschreven. Met een zwaarbevochten zege op de Amerikaan Andy Roddick in de finale veroverde de 27-jarige Zwitser zijn vijftiende grandslamtitel.

Daarmee schudde hij de Amerikaan Pete Sampras definitief van zich af, met wie hij tot zondagmiddag het record deelde.

Federer zegevierde in vijf sets: 5-7 7-6 (6) 7-6 (5) 3-6 16-14.

Nooit eerder in de lange geschiedenis van Wimbledon werden in de finale zoveel games (77) gespeeld. Ook daarom was het een historische eindstrijd in Londen.

Eerste plaats

Federer won de titel op het gras in Londen voor de zesde keer. Vorig jaar ging de Zwitser in de eindstrijd onderuit tegen de Spanjaard Rafael Nadal. De laatste kon zijn titel door een knieblessure evenwel deze zomer niet verdedigen.

Door de afwezigheid van Nadal en zijn eindzege neemt Federer de eerste plaats op de wereldranglijst over van zijn Spaanse rivaal.

Na 237 weken moest hij begin augustus vorig jaar de leidende positie in het mondiale klassement afstaan aan Nadal.

Bizar

Roger Federer had zondagavond na afloop van zijn zege moeite om zijn gedachten te ordenen. ''Mijn hoofd tolt nog'', sprak de 27-jarige Zwitser, die zich met zijn vijftiende grandslamtitel definitief de beste tennisser ooit mag noemen.

Federer sprak van een bizarre finale. ''Het was een heel gekke partij. Ik was de gelukkigste. Ik was blij dat er een einde aan kwam. Ik had het gevoel dat het nog wel uren had kunnen duren."

Federer sprak opbeurende woorden tegen Roddick, die hij voor de derde keer in de finale van Wimbledon versloeg. ''Je hebt een ongelooflijk toernooi gespeeld. Wees niet al te verdrietig. Vorig jaar verloor ik hier in vijf sets in de finale. Ja, dat doet nog steeds pijn, maar nu heb ik weer gewonnen. Doe hetzelfde als ik. Kom terug en doe een nieuwe poging.''

Vaderschap

Met het recordaantal grandslamtitels op zak en het naderend vaderschap zou Federer met een gerust hart zijn historische carrière kunnen afsluiten. Maar dat is hij absoluut niet van plan. ''Het gaat veel te goed nu'', meende hij. ''Ik kijk uit naar de Olympische Spelen van Londen 2012. Om hier dan ook op Wimbledon te tennissen is heel speciaal.''

Er is echter nog een andere reden dat hij de komende jaren wil blijven tennissen op topniveau. ''Mijn vrouw Mirka heeft gezegd dat zij het fijn zou vinden als ons kind mij nog daadwerkelijk kan zien spelen. Nou, dan heb ik nog wel even te gaan.''

Ware kampioen

''Sorry Pete. Ik heb het geprobeerd'', sprak Roddick tot de zevenvoudige Wimbledonkampioen Pete Sampras, die in de ereloge de zinderende finale bekeek. Sampras had samen met Federer het recordaantal grandslamtitels in handen (veertien). Met zijn historische zege in Londen mag de 27-jarige Zwitser zich nu definitief de beste tennisser ooit noemen.

''Roger is de ware kampioen'', erkende Roddick. ''Hij verdient alles wat hij krijgt. Hij heeft het gewoon weer prima gedaan.'' Roddick vond het prachtig om op het centercourt voor grote tennissers als Sampras, Borg, Laver, Becker en McEnroe te spelen. Allemaal oud-kampioenen op Wimbledon.

''Hopelijk win ik hier ook nog eens'', sprak de drievoudige finalist, die evenzoveel keer op het heilige gras van Federer verloor. ''Dan hoor ik er ook bij.''

Federer wint Wimbledon 2009