AMSTERDAM - Mark Cavendish heeft met grote overmacht de eerste sprint van de Tour de France gewonnen. De Brit, die de sprint vroeg inzette, profiteerde van sterk werk geleverd door zijn ploeg.

Vlak voor de streep vond een vreemd incident plaats. Koldo Fernandez vergiste zich in het parcours en reed rechtdoor waar hij een bocht moest nemen.

In zijn kielzog volgde een handvol renners die op slag kansloos waren voor de eindsprint.

Eén van de slachtoffers was de Italiaanse sprinter Danilo Napolitano die minuten later demonstratief met zijn fiets in de hand over de streep liep.

Respectabele afstand

Door het incident kwam de Columbia-trein van Cavendish al vroeg helemaal los van de rest van het peloton. George Hincapie zette de sprint voor zijn kopman Cavendish in, die het zonder enige moeite wist af te maken.

Tyler Farrar en Romain Feillu eindigde op respectabele afstand op de plekken twee en drie. Koen de Kort was de beste Nederlander. Hij kwam als negende over de streep.

Vluchtpoging

Een andere Nederlander, Stef Clement, was samen met drie medevluchters lange tijd het gezicht van de etappe. Op tien kilometer voor de finish werd de lange vluchtpoging echter teniet gedaan.

De Raborenner mag vanwege zijn harde werk maandag wel starten met de rode rugnummers voor de meest strijdlustige renner.

ZIE OOK:

Cavendish woedend op Van Hummel
Clement blij met virtuele trui
Van Hummel baalt van missen massasprint
Rode rugnummers voor Clement