MONACO - Denis Mentsjov begon zaterdag opvallend zwak aan de Ronde van Frankrijk. Sportkrant L'Equipe onthulde zondag een mogelijke oorzaak. De Rus van Rabobank is onlangs in Wenen gehoord in de dopingzaak rond de bloedbank Humanplasma.

Erik Breukink zag zondag geen verband, maar leek wel onaangenaam verrast over het uitlekken van het bezoek.

"Maar onze medewerking aan het onderzoek is vrijwillig. Ik heb ook geen aanwijzing dat het een strafrechtelijk verhoor is. En nee, ik denk niet dat het daarom niet zo goed ging in de tijdrit."

Mentsjov eindigde zaterdag slechts als 53e en verloor meer dan een minuut op concurrenten in de strijd om het geel.

Rasmussen

Rabobank werd twee jaar geleden onaangenaam verrast met dopingverdenkingen tijdens de Tour rond Michael Rasmussen. De Deen werd door de ploeg uit de Tour gehaald - in het geel nota bene - en ontslagen.

Het beleid van de ploeg werd daarop aangepast, de vrijheid van de renners beknot. Bang voor een nieuwe zaak zei Breukink, kort voor de tweede rit, niet te zijn. "Ik zie niet in dat we een risico nemen met Denis. Ik verwacht geen problemen uit Wenen."

Kohl

De zaak draait om een bloedlaboratorium waar onder anderen de Oostenrijkse wielrenner Bernard Kohl klant was. Kohl werd betrapt op het middel cera. Rasmussen, de voormalig Raborenners Michael Boogerd en Thomas Dekker en Mentsjov zijn in verband gebracht met de affaire.

De leiding van de Raboploeg liet eerder weten dat enkele renners op vrijwillige basis meewerken aan het onderzoek, maar liet in het midden om wie het ging en wanneer de verhoren zouden plaatsvinden.

Lees alles over de Tour op onze special