LAGUNA SECA - De Spaanse motorcoureur Jorge Lorenzo heeft zaterdag in de kwalificatie voor de Grote Prijs van de Verenigde Staten in de MotoGP de beste tijd neergezet. Het is echter nog maar de vraag of de coureur van Yamaha zondag bij de race ook kan genieten van zijn poleposition.

Lorenzo kwam kort na het neerzetten van zijn snelste ronde ernstig ten val.

De Spanjaard verloor op hoge snelheid de macht over zijn machine, vloog over het stuur en schoof de grindbak in. Hij werd met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar verwondingen werden geconstateerd aan schouder en voet.

''Mijn voet ziet er slecht uit, ik heb veel pijn'', liet Lorenzo weten. ''Maar mijn grootste zorg is mijn sleutelbeen. Ik ben erg teleurgesteld, want ik was heel snel op dit circuit.''

Afzeggen

Lorenzo wilde nog niet afzeggen voor de achtste race om het wereldkampioenschap in de MotoGP. De Spanjaard wordt zondag medisch onderzocht om te kijken of hij misschien toch van start kan gaan.

Als Lorenzo niet mee kan doen aan de race, schuift zijn teamgenoot Valentino Rossi door naar de eerste plaats op de startopstelling.

De Italiaan, die vorige week bij de TT van Assen zijn honderste zege boekte, was met 1 minuut 21,845 seconden bijna twee tienden van een seconde langzamer dan Lorenzo. De Australiër Casey Stoner reed de derde tijd. Ook hij kwam de kwalificatie niet ongeschonden door.

Stoner

Luttele seconden na de crash van Lorenzo ging ook Stoner onderuit. Hij kon met schade aan zijn schouder en ribben wel op eigen kracht de pitbox bereiken.

''Ik denk dat ik zondag wel in orde ben'', aldus de voormalig wereldkampioen. ''Ik heb uiteindelijk erg veel geluk gehad, al doet het momenteel nog vreselijk zeer.''

Rossi gaat na zeven races aan de leiding in de stand om de wereldtitel met 131 punten, gevolgd door Lorenzo (126) en Stoner (122). De kwartliters en de 125cc-klasse slaan deze GP op Laguna Seca over.