LONDEN - Roger Federer is nog één overwinning verwijderd van het grandslamrecord dat hij met veertien titels nu nog met de Amerikaan Pete Sampras deelt.

Indien de 27-jarige Zwitser zondag in zijn zevende Wimbledonfinale op rij wint van de Amerikaan Andy Roddick dan mag hij zich definitief de beste tennisser aller tijden noemen.

Prettige 'bijkomstigheid' van zijn gedroomde zesde triomf op Wimbledon zou zijn dat hij op de wereldranglijst opnieuw de leidende positie in handen krijgt.

Sinds begin augustus 2008 heeft Rafael Nadal die eerste plaats in bezit. De Spanjaard kon door een knieblessure zijn titel op Wimbledon echter niet verdedigen.

Roddick

Federer begint uiteraard als favoriet aan de finale tegen Roddick, de nummer zes van de plaatsingslijst. Beide spelers stonden twee keer eerder tegen elkaar in de eindstrijd op Wimbledon.

Zowel in 2004 als in 2005 won Federer, die in totaal twintig keer tegen de 26-jarige Amerikaan speelde en liefst achttien keer won.

''Al die statistieken helpen me weinig als ik zondag verlies'', merkte de vijfvoudige kampioen zaterdag in Londen nuchter op.