LONDEN - Venus Williams was op Wimbledon lange tijd ongenaakbaar. De 29-jarige Amerikaanse won sinds de derde ronde in 2007 liefst 34 sets op rij. Maar zaterdag was de vijfvoudige kampioene zichzelf in haar ''tweede huis'' in Londen volledig kwijt. Haar twee jaar jongere zus Serena profiteerde dankbaar: 7-6 (3) 6-2.

Venus Williams speelde haar slechtste partij op het heilige gras in jaren. Er zat geen agressie, geen zuiverheid en geen overtuiging in haar spel.

Daardoor verspeelde ze verrassend haar kans op haar zesde titel op Wimbledon en haar derde op rij.

Triomf

Serena Williams, als tweede geplaatst, behaalde haar derde triomf in Londen. Eerder zegevierde ze in 2002 en 2003.

Ook toen versloeg ze Venus in de finale. Voor Serena, die eerder dit jaar ook de Australian Open won, was het haar elfde grandslamtitel.

Nerveus

Door de opmerkelijke off-day van Venus was het geen hoogstaande finale. De twee zussen maakten op het centercourt vooral in de beginfase een nerveuze indruk.

Mede daardoor viel de amusementswaarde van Sister Act 4 in de finale op Wimbledon behoorlijk tegen.

Dubbele fout

Venus Williams had de meeste last van zenuwen. Ze begon met een dubbele fout aan de eerste game.

Serena serveerde in de openingsfase aanzienlijk beter en had na zes games (3-3) al vier aces geslagen. Veel toptennis kreeg het publiek echter niet te zien.

Breakkansen

In de achtste game kreeg Venus bij een stand van 4-3 de eerste twee breakkansen. Serena vocht evenwel knap terug en met vier punten op rij wist ze alsnog haar opslag te behouden.

Daarna ging het niveau van het duel iets omhoog. Er kwamen wat langere slagenwisselingen en ook legden de gezusters meer durf en precisie in hun spel.

Tiebreak

Het krachts- en kwaliteitsverschil bleef evenwel uitermate klein. Een tiebreak kon in de eerste set niet uitblijven.

Venus Williams was daarin favoriet. Ze had in tien voorgaande barrages nog nooit verloren van haar jongere zus.

Maar deze keer ging het anders. Serena maakte plotseling een ontketende indruk en met powertennis dwong ze Venus letterlijk en figuurlijk op de knieën (7-3). De jongere Williams besliste de tiebreak met een fraaie lob.

Overwinningen

Venus was na de eerste nederlaag in een set op Wimbledon na een reeks van 34 overwinningen reddeloos verloren. Met een dubbele fout schonk ze in de vijfde game haar zus de eerste break (3-2).

Bij 5-2 werkte Venus eerst nog wel drie titelpunten weg. Met een trieste bal in het net eindigde de onttroonde titelhoudster de finale in stijl: 6-2.

Binnen anderhalf uur was de eindstrijd beslist en kon Serena voor de eerste keer sinds zes jaar weer pronken met de Venus Rosewater Dish.