LONDEN - Andy Roddick heeft de Britten vrijdag in rouw gedompeld. De Amerikaanse tennisser bereikte in Londen de finale van Wimbledon door de Britse hoop Andy Murray in de halve eindstrijd uit te schakelen.

Roddick won in vier sets: 6-4 4-6 7-6 (7) 7-6 (5). De Amerikaan treft zondag in de eindstrijd de Zwitser Roger Federer, die in drie sets afrekende met de Duitser Tommy Haas.

De Britten wachten al sinds 1936 op een eigen Wimbledon-kampioen. Murray kon niet aan de enorme verwachtingen voldoen.

Hoog niveau

De partij tussen hem en Roddick was van hoog niveau en veel gaven de twee elkaar niet toe. ''Ik moest vandaag mijn beste tennis laten zien. Niet veel mensen gaven me een kans, maar ik wist dat er een mogelijkheid lag als ik zou kunnen bijblijven'', reageerde de als zesde geplaatste Amerikaan op zijn zege.

Roddick staat zondag voor het eerst sinds 2006 weer in de eindstrijd van een grandslamtoernooi.

Roddick

Roddick liet meer zien dan een steenharde opslag en krachtige forehand, de wapens waar hij om bekendstaat. In de eerste set speelde hij slim. Bij 5-4 in zijn voordeel kreeg de Amerikaan het eerste setpunt.

Dat was voldoende, maar Murray sloeg direct toe in de tweede set door op de opslag van Roddick vier punten op rij te maken. Dat was genoeg om vervolgens de stand in sets gelijk te trekken.

Tiebreaks

Uiteindelijk moesten tiebreaks de beslissing brengen. Zowel in de derde als de vierde set was Roddick daarin de beste. In de vierde bij 6-4 moest hij nog een wedstrijdpunt inleveren, bij het tweede was het wel raak.

De bal van Murray verdween in het net. ''De druk lag vandaag bij Andy Murray. Hij is goed, alleen was ik dit keer iets beter'', verklaarde Roddick.