MONACO - Lance Armstrong is terug in Frankrijk en geniet ervan. De zevenvoudig tourwinnaar had na zijn val in de Ronde van Castilla y Leon even spijt van zijn terugkeer in het peloton, maar al tijdens de revalidatie van zijn sleutelbeenbreuk wist hij weer wat zijn doel was.

"Ik doe het niet om rijk te worden, niet om nog een Tour te winnen, niet om beroemd te worden. Dat heb ik allemaal al bereikt. Het gaat puur om mijn stichting Livestrong onder de aandacht te brengen en omdat ik graag wil koersen", vertelt de 37-jarige Amerikaan vrijdag in de Franse sportkrant l'Equipe.

Met Livestrong zamelt Armstrong geld in voor de kankerbestrijding. "Ik rijd de Tour gratis, voor niets. Mijn intenties zijn puur, geloof me. Ik heb ook niets meer te bewijzen."

Tegenvaller

Zijn comeback, vorig jaar aangekondigd, verliep niet vlekkeloos. De val in de Spaanse rittenkoers was een tegenvaller. "Ik was nog nooit vanuit een koers naar een ziekenhuis vervoerd. Ik had nog nooit iets gebroken. Het was een nieuwe ervaring voor me en ik vroeg me af of ik de juiste beslissing had genomen weer op de fiets te stappen. Maar na twee, drie weken wist ik weer dat dat is wat ik wilde."

In Monaco verschijnt hij lichter dan ooit ("Ik weeg nog geen 73 kilo") aan de start. Veel veranderd sinds zijn laatste optreden in 2005 is er volgens 'The Boss' niet: "Het is nog steeds het grootste wielerevenement ter wereld. Misschien is het wel te groot. Het staat niet in verhouding tot andere wedstrijden. Maar het moet gezegd: het kan dit jaar een formidabele Tour worden, van het begin tot het eind."

Mentsjov

Armstrong was onder de indruk van de Rabo-Rus Denis Mentsjov in de Ronde van Italië. "Mentsjov was sterk, vooral ook omdat zijn team niet zo goed was. Hij heeft intelligent gekoerst."

De komende weken moet blijken hoe loyaal de Amerikaan kan zijn in de richting van zijn Spaanse ploeggenoot Alberto Contador, die vooralsnog bij Astana het kopmanschap toebedeeld heeft gekregen.

"Alberto moet zich geen zorgen maken. Dat zou hij moeten doen als ik voor een andere ploeg zou rijden. Of ik nu kopman ben of gewoon een lid van de ploeg, ik ga het maximale eruit halen."