DEN HAAG - Het kabinet droomt hardop over de Olympische Spelen in Nederland in 2028. Het stelt niet alleen 4,5 miljoen euro beschikbaar om de KNVB te helpen het WK voetbal in 2018 of 2022 naar Nederland en België te halen, het legt nog eens 9 miljoen euro op tafel om heel Nederland op ''olympisch niveau'' te brengen.

Als het meezit, kan Nederland zich in 2016 kandideren voor de Olympische Spelen en de Paralympics van 2028 , aldus het kabinet. Het is dan precies een eeuw geleden dat het evenement in Amsterdam werd gehouden.

"We leggen de lat hoog", zei premier Jan Peter Balkenende vrijdag over het plan. "Het zou prachtig zijn als we de Olympische Spelen na honderd jaar weer naar Nederland kunnen halen. Het hele land profiteert, ook als we niet zouden besluiten ons kandidaat te stellen." Ook staatssecretaris Jet Bussemaker (Sport) noemde de Spelen in 2028 in Nederland een "fantastische droom".

Nog geen beslissing

Maar het kabinet beslist nu nog niets. Er wordt flink geld gestoken in het plan, maar een besluit over kandidaatstelling wordt pas door een volgend kabinet in 2016 genomen.

Bussemaker wil de komende jaren het aantal scholen waar onderwijs en topsport worden gecombineerd uitbreiden van 27 naar 35. Heel Nederland moet meer gaan sporten en bewegen en sportvoorzieningen in achterstandswijken moeten samen met gemeenten en woningcorporaties worden verbeterd en uitgebreid.

Verder komt er een ruimtelijk plan voor een olympische hoofdstructuur en moet Nederland aantrekkelijker worden gemaakt voor toeristen en buitenlandse bedrijven.

Afwegingen

Het kabinet wil dat in 2016 wordt afgewogen wat de maatschappelijke en financiële baten zijn bij de organisatie van de Olympische Spelen. Bussemaker wees er vrijdag op dat veel steden zich de afgelopen jaren kandideerden, vooral omdat er winst te maken is bij het organiseren van de OS. Ook Duitsland verdiende veel geld aan de organisatie van het WK Voetbal in 2008.