LAUSANNE - De tuchtcommissie van de internationale schaatsunie ISU heeft Claudia Pechstein betrapt op bloeddoping. Dat heeft de ISU vrijdag bekendgemaakt.

De Duitse schaatsster is voor twee jaar geschorst. De straf gaat met terugwerkende kracht in op 9 februari 2009. Pechstein kan daardoor de Winterspelen in Vancouver vergeten.

Pechstein, die traint bij de Amerikaan Peter Mueller, werd begin februari gecontroleerd tijdens de wereldkampioenschappen allround in Hamar. In de Noorse stad werkte Pechstein wel de eerste dag af, op de tweede meldde ze zich af.

Beroep

Pechstein heeft via haar advocaat Simon Bergmann laten weten haar dopingzaak voor te leggen aan het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne.

''Ze is niet positief bevonden en ze is zonder positieve controle veroordeeld'', verklaarde Bergmann vrijdag naar aanleiding van de twee jaar schorsing.

Gerd Heinze reageerde als voorzitter van de Duitse schaatsbond DESG geschokt. ''Dit is een tragedie, maar de zaak is nog niet voorbij.'' 

Europese allroundkampioen

Pechstein werd begin dit jaar in Heerenveen de oudste Europese allroundkampioene uit de geschiedenis. Ze was 36 toen ze zich in Friesland voor de derde keer tot de beste van Europa liet kronen.

Ze nam in Heerenveen voor de zeventiende keer deel aan het EK allround, een record. Het is misschien haar laatste prijs op haar erelijst, die vorm begon te krijgen met haar eerste olympische medaille tijdens de Winterspelen van Albertville in 1992. In Frankrijk won ze destijds brons op de 5000 meter.

Afschrijven

In Heerenveen maakte ze duidelijk dat niemand haar te vroeg moest afschrijven, ondanks haar relatief hoge leeftijd.

Een jaar eerder was ze slechts zevende geworden op de WK allround in Berlijn en volgens velen was het einde van haar loopbaan in zicht.

De opleving dankte Pechstein, naar eigen zeggen, aan de samenwerking met Peter Mueller. De Amerikaan, in het verleden coach van olympisch kampioenen Marianne Timmer en Gianni Romme, was de opvolger van Joachim Franke.

Olympische Spelen

Met de Duitse coach werkte Pechstein zo'n vijftien jaar samen. Onder zijn hoede veroverde ze op vijf Olympische Spelen negen medailles.

Na de Winterspelen van Turijn in 2006 ging het tweetal uit elkaar. Pechstein vond uiteindelijk onderdak bij Mueller, de huidige bondscoach van Noorwegen.

En leek onder leiding van de Amerikaan het plezier weer helemaal terug te hebben. Tot de WK allround in Hamar, waar ze vertrok met de mededeling niet fit te zijn.