AIGLE - Wielrenner Theo Bos mag een maand lang niet in wedstrijden uitkomen. Dat heeft de disciplinaire commissie van de internationale wielerbond UCI vrijdag bepaald.

Bos veroorzaakte in de Ronde van Turkije de val van de Zuid-Afrikaan Daryl Impey door hem van de fiets te trekken. De renner uit de opleidingsploeg van Rabobank hield vol uit noodweer te hebben gehandeld.

De strafcommissie oordeelde dat Bos met zijn gedrag het imago van de wielersport heeft geschaad. De schorsing loopt van 15 augustus tot en met 14 september.

Niet blij

De renner, die donderdag in het Zwitserse Aigle gehoord werd in het bijzijn van advocaat en manager, is niet blij met de straf. "Sportief valt het mee, maar als je zoiets niet met opzet hebt gedaan, vind ik vrijspraak logisch'', reageerde Bos op de uitspraak.

De onderbouwing was hem nog niet toegestuurd. "Het was een hot item, maar ik heb in alle eerlijkheid gehandeld. Ik ben niet iemand die ten koste van alles een wedstrijd wil winnen. Het is vervelend dat ik nu op deze manier in het nieuws kom.''

Rust

Bos viel afgelopen zondag bij het Nederlands kampioenschap al snel uit. "Ik heb de laatste twee wedstrijden niet goed gereden en heb deze week rust genomen en mijn bloed laten testen. Maandag begin ik weer met trainen."