LONDEN - Roger Federer krijgt zondag de kans zijn vijftiende grandslamtitel in de wacht te slepen.

De Zwitserse tennisser bereikte vrijdag de finale van Wimbledon door op het 'heilige' gras in Londen de Duitser Tommy Haas met 7-6 (3) 7-5 6-3 in de halve eindstrijd aan de kant te zetten.

Hij stuit in de finale op de winnaar van het duel tussen de Brit Andy Murray en de Amerikaan Andy Roddick.

Federer (27) won Wimbledon tot nu vijf keer. Bij winst zondag heeft hij het record aan grandslamtitels alleen in handen. Nu deelt de Zwitser dat nog met de Amerikaan Pete Sampras.

Finale

Voor Federer wordt het zijn zevende finale op rij in Londen. Hij verloor er één, vorig jaar van de dit keer wegens een blessure afwezige Rafael Nadal. De Zwitser begint zondag voor de twintigste keer in zijn loopbaan aan een grandslamfinale.

Federer, die vanuit de koninklijke loge werd gadeslagen door Wimbledongrootheden Björn Borg en Rod Laver, had vrijdag twee uurtjes nodig om Haas aan de kant te zetten. De 31-jarige Duitser deed goed mee, maar miste in zijn eerste halve finale op Wimbledon simpelweg het vermogen om het de Zwitser echt moeilijk te maken.

Dichtbij

Haas was in mei op Roland Garros nog dichtbij een zege op Federer geweest, maar die redde zich toen om vervolgens voor het eerst de Open Franse titelstrijd op zijn naam te schrijven.

Haas kreeg vrijdag geen enkel breekpunt, Federer acht. De Zwitser verzilverde er twee. Haas sloeg 31 onnodige fouten, zijn tegenstander slechts vijftien. Alleen in aces hielden ze elkaar in evenwicht: elf.