AMSTERDAM - Lance Armstrong en Frankrijk houden een haat-liefde-verhouding. De Franse minister van sport waarschuwt de Amerikaan dat hij een van de belangrijkste doelwitten is van dopingcontroles tijdens de Tour de France.

De Franse minister van Sport Roselyne Bachelot heeft vrijdag, een dag voor de start van de Ronde van Frankrijk, Lance Armstrong gewaarschuwd.

Bachelot liet de zevenvoudig tourwinnaar uit de Verenigde Staten weten dat hij nauwlettend wordt gevolgd door de dopingbestrijders.

De bewindsvrouw zei op de Franse tv-zender i-Tele dat de controleurs de renner van Astana op de hielen zullen zitten. ,,Ik kan Lance Armstrong vertellen dat hij bijzonder, bijzonder, bijzonder scherp in de gaten gehouden wordt.''

Eerder had Pierre Bordry, de voorzitter van het Franse antidopingbureau, nog verklaard dat Armstrong net zo behandeld wordt als elke andere renner.

Geruchten

Er doen al jaren geruchten de ronde over dopinggebruik van Armstrong, die tussen 1999 en 2005 zeven keer op rij de Tour won. De Texaan zelf heeft altijd ontkend dat hij verboden substanties heeft gebruikt.

De Texaan heeft het al jaren aan de stok met de Franse (sport)autoriteiten. In het jaar van zijn rentree is hij al tientallen keren gecontroleerd op dopegebruik.

Donderdag nog meldde Armstrong via Twitter dat hij bij de zoveelste dopingcontrole zat. ,,Dit is nummer 34?'', zo vroeg hij zich vertwijfeld af.

Douchen

Eerder dit jaar had Armstrong ook al een aanvaring met de Franse autoriteiten toen hij een dopingcontroleur liet wachten om na te kijken of deze echt voor de AFLD werkte.

De Astana-renner douchte in de tussentijd, wat volgens de AFLD gelijkstond aan het niet meewerken aan een dopingcontrole, omdat Armstrong bewijs zou kunnen hebben verdoezeld. Uiteindelijk liep die zaak met een sisser af.