MONACO - Tom Boonen gaat zaterdag van start in de Tour de France. Het arbitragehof van het Frans olympisch comité bepaalde vrijdag dat de Belgische wielrenner van Quick-Step mag rijden.

De organisatie van de Tour had Boonen net als vorig jaar uitgesloten van deelname, in beide gevallen omdat hij betrapt was op gebruik van cocaïne.

De Belgisch kampioen (28) zou volgens de tourbazen het imago van de ronde schaden. Boonen spande daarop een kort geding aan bij de rechter in Nanterre, die zich vervolgens niet bevoegd verklaarde.

Vakantie

De sprinter was verrast door de uitspraak van het arbitragehof en reageerde met een kwinkslag: ''Oei, nu valt mijn vakantie met mijn vriendin Lore in het water.''

Van een fotograaf van het Belgische persbureau Belga vernam Tom Boonen vrijdag in Monaco het voor hem goede nieuws dat hij mag starten in de Ronde van Frankrijk.

''Wat ik nu moet doen, is in mijn hoofd de knop omdraaien en alles richten op de Tour.''

De deelname zorgde voor blije gezichten in de Quick-Step-ploeg. "Dit is een serieuze opluchting. Het kostte bloed, zweet en tranen, maar het is ons toch gelukt. Het zijn hectische dagen geweest", aldus ploegleider Wilfried Peeters vrijdag tegen Sporza.

Laatste kans

Het Franse arbitragehof was de laatste instantie waar Boonen op mocht hopen. Boonen deed in 2007 voor het laatst mee aan de Tour. In dat jaar won hij de groene trui.

Nu de Belg aan het vertrek komt, verliest de Australiër Allan Davis zijn plaats in de tourploeg van QuickStep. Davis was aangewezen als vervanger van Boonen.

Lees alles over de Tour op onze Special.

Boonen naar Tour