De vakantie zit er voor de meeste voetballers op. De oefencampagnes zijn al begonnen en alleen sommige internationals mogen nog even luieren. De laatste maanden werden opgevuld met verschillende toernooien. De Confederations Cup was voor de grote jongens.

Het was niet sprankelend in Zuid-Afrika, maar wel spannend en verrassend. Op de winnaar na dan. Er waren ook weer de nodige toernooien voor jeugdelftallen. Met een paar opzienbarende gebeurtenissen.

Toulon

Al 35 jaar wordt er in en rond Toulon gespeeld met nationale ploegen. Publiek komt er nauwelijks en de tribunes zijn hoofdzakelijk gevuld met familie en scouts.

Die laatste groep komt aan z'n trekken, want in het prestigieuze toernooi lopen altijd een paar spelers die later beroemd worden. Thierry Henry speelde er en Alan Shearer, Riquelme en Masscherano. Kortom, het is niet zomaar een toernooitje.

Nederland

Nederland begon zwak, herstelde zich en miste uiteindelijk de finale op een haar na. Na strafschoppen werd er van de latere winnaar Chili verloren.

Bij Oranje speelden onder andere Diego Biseswar, Donny Gorter en Ricky van Wolfswinkel, die aanvoerder was, topscorer van zijn team en de beslissende penalty miste.

Chili

Chili won verrassend van de torenhoge favoriet Frankrijk. Prachtige Zuid-Amerikaanse taferelen. De absolute uitblinker was ook een Zuid-Amerikaan, een Argentijn: Diego Buonanotte.

De voornaam beloofde al een boel en hij maakte het waar. Hij is nog jong - 21 jaar - linksbenig en speelt bij River Plate, maar ik beloof dat-ie binnen een paar jaar op de Europese velden te bewonderen is.

Oranje-teams

Er kwamen nog twee Oranje-teams in actie. Onder 19 stelde teleur. De ploeg van Georgino Wynaldum en Daley Blind moest het in een poule met Russen, zowel de Witte als de gewone, afleggen tegen Slovenië. Weliswaar op doelsaldo, maar het Europees kampioenschap kunnen ze vergeten en dat is een ervaring minder. Jammer.

Onder 17 deed het erg goed. Het elftal haalde de finale van het EK waaarin Duitsland de sterkste bleek. Al was het na verlenging (1-2). Het plaatste zich door dit resultaat voor het WK in Nigeria, eind oktober.

Castaignons

Belangrijkste en bekendste speler is Luc Gastaignons. Hij werd topscorer van het toernooi met drie treffers en werd daarmee all-time topscorer van onder 17. Castaignons mag inmiddels meetrainen met de A-selectie van Feyenoord.

Mario Been vindt dat als-ie goed genoeg is, issie ook oud genoeg. Arsenal en Liverpool zijn zeer geïnteresseerd, maar bij een eventuele verkoop zou hij nog minimaal een jaar aan Feyenoord worden verhuurd.

Eigen kweek

Ik hoop dat die constructie werkt, want het blijft zonde dat het legioen maar kort kan genieten van de grootste talenten. Zie Van Persie. Wellicht dat Feyenoord de miljoenen voor Sekou Cissé beter in de eigen jeugd kan investeren.

Geef die jongens een goed salaris en laat ze spelen. Het publiek heeft altijd meer geduld met eigen kweek en minder presteren dan de laatste jaren zal het elftal er niet door doen.

Duitsland

Bij het EK onder 21 in Zweden was Nederland, de winnaar van de laatste twee edities, niet aanwezig. Thuisland Zweden werd in de halve finales uitgeschakeld door Engeland, na strafschoppen en een 3-0 achterstand. Markus Berg werd topscorer met 7 goals (!) en vormde samen met Ola Toivonen de aanval.

De mannen van Stuart Pearce moesten het uiteindelijk opnemen tegen Duitsland, te allen tijde een beladen duel. Wat wij (niet) met Duitsers hebben, hebben Duitsers met Engelsen. Dat kan met WO II of de WK-finale van 1966 te maken hebben. De Engelsen speelden zonder echte spits en hebben na de 1-0 geen moment in de wedstrijd gezeten.

Het Monster

Het werd 4-0 voor coach Horst Hrubesch en zijn team, met typisch Duitse namen als: Özil, Castro, Benhatira en Johnson. Hrubesch had als bijnaam Das Ungeheuer, Het Monster. De bonkige spits zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat zijn land het EK '80 won.

Pearce heeft in z'n, zeer, lange loopbaan nog nooit iets gewonnen. Zijn bijnaam was/is Psycho. En wie de man ooit heeft bezig gezien, als speler of als coach, zal het met me eens zijn dat er zelden zo'n treffende bijnaam is bedacht.