MONACO - Thomas Dekker noemt de bewering van de internationale wielrenunie UCI dat er de afgelopen anderhalf jaar bij hem afwijkende bloedwaarden zijn geconstateerd onbegrijpelijk.

De wielrenner, die woensdag door zijn ploeg Silence-Lotto op non-actief werd gesteld wegens een positieve dopingtest, meldt dit donderdag in een schriftelijke verklaring.

Dekker noemt de betreffende mededeling omtrent de status van zijn biologisch paspoort in strijd met eerdere mededelingen die hij van de UCI ontving.

Voor de Ronde van Zwitserland van 2008 heeft Dekker - in verband met aanhoudende geruchten dat er afwijkingen zouden zijn in zijn bloedwaarden - persoonlijk contact gehad met UCI-arts Mario Zorzoli.

Geen afwijkingen

Die zou hebben bevestigd, volgens Dekker in aanwezigheid van getuigen, dat er geen afwijkingen waren geconstateerd die de normen van het UCI zouden overschrijden. Later heeft de UCI schriftelijk bevestigd dat er geen afwijkingen in het biologisch paspoort waren die enige norm te boven ging.

De UCI meldde woensdag dat een urinestaal uit december 2007 opnieuw zou zijn getest naar aanleiding van afwijkende bloedwaarden.

Dekker, die overigens nergens het gebruik van epo ontkent, noemt het daarbij vreemd dat uit een schriftelijke bevestiging van de UCI het beeld ontstaat dat er geen sprake is van een nieuw onderzoek met nieuwe methodes van de betreffende urinestaal maar dat de uitslag van januari 2008 getoetst is aan nieuwe criteria die op 31 mei 2009 zijn ingegaan.