MONACO/RIJSWIJK - Thomas Dekker komt donderdag met een verklaring naar aanleiding van het nieuws dat een tweede controle van een urinemonster uit december 2007 sporen van het verboden epo aan het licht heeft gebracht.

Dat heeft Hans van Oijen, advocaat van Dekker woensdag laten weten. Dekker is woensdag door zijn werkgever Silence-Lotto uit de ploeg voor de Tour de France gezet en voorlopig op non-actief gesteld.

Van Oijen heeft woensdag contact gehad met de Nederlandse wielrenner. ''Thomas is geschokt. Het is hem rauw op het dak gevallen. De internationale wielrenunie UCI heeft hem woensdagochtend telefonisch op de hoogte gebracht van het nieuws en daarna ook zijn ploegleiding gebeld. Wij moeten rustig blijven. Donderdag komen we met een verklaring'', zei Van Oijen woensdagavond.

Contact

Volgens Van Oijen heeft de renner woensdag geprobeerd contact te krijgen met de leiding van Silence-Lotto. ''Maar dat is kennelijk niet gelukt'', reageerde de advocaat op berichten dat niemand bij de wielerploeg Dekker te pakken kreeg.

De manier waarop de ploeg heeft gereageerd op het belastende nieuws, is bij Van Oijen niet goed gevallen. ''Bij tijd en wijle ongenuanceerd. Ze hadden beter even kunnen wachten.''

Bloedwaarden

Van Oijen vindt het vreemd dat Dekker vorig jaar nog een brief van de UCI ontving met de mededeling dat er niets met zijn bloedwaarden aan de hand was en dat hij mocht fietsen.

''Terwijl die bloedwaarden kennelijk aanleiding zijn geweest nieuwe tests te doen'', aldus Van Oijen, die niet wilde aangeven waar Dekker momenteel verblijft.

Lees alles over de Tour de France op onze special.