HOOGLEDE - Wielrenster Ellen van Dijk is woensdag in het Belgische Hooglede-Gits voor de tweede keer in successie Europees kampioen tijdrijden geworden bij de vrouwen onder 23 jaar.

De renster uit Amsterdam bleef de Zweedse Emilia Fahlin 20 seconden voor. Marianne Vos zorgde voor een tweede Nederlandse medaille door brons te veroveren.

Vos, de Nederlandse kampioene op de weg, eindigde 24 seconden achter Van Dijk. De derde Nederlandse deelneemster Chantal Blaak werd 25e.

Wegwedstrijd

Zaterdag staat de wegwedstrijd op het programma. Dankzij de zege van Van Dijk heeft Nederland een extra startplek op het WK tijdrijden. Die moet dan wel door de Europese kampioene zelf ingevuld worden.

Van Dijk was vanzelfsprekend blij met de titel. ''Mijn eerste internationale zege van het jaar. Ik heb lang aan de kant gestaan als gevolg van een hersenschudding en dan is deze titel een geweldige opsteker voor de tweede helft van het seizoen. De tijdrit was met 28 kilometer best lang en ik was bang dat mijn gebrek aan wedstrijdritme me zou opbreken. Op souplesse heb ik toch kunnen winnen.''