BRUSSEL - De Belgische voetbalbond heeft woensdag eindelijk officieel bekend kunnen maken dat Dick Advocaat bondscoach van de nationale ploeg wordt.

De KBVB kreeg woensdag het contract van Advocaat ondertekend terug. Dat maakte de bond op de website bekend. De Nederlandse trainer bereikte in mei al een principeakkoord met de Belgische bond, dat op zoek was naar een opvolger van de ontslagen René Vandereycken.

Contract

Hij wil echter pas aan de slag gaan in België als zijn contract bij Zenit Sint-Petersburg is afgelopen. Advocaat ligt nog tot het einde van dit kalenderjaar vast in Rusland. De 61-jarige Hagenaar ondertekende een contract voor twee jaar bij de KBVB.

De taken van Vandereycken worden tot het einde van het jaar overgenomen door Franck Vercauteren. België is al zo goed als uitgeschakeld in de kwalificatie voor het WK van volgend jaar in Zuid-Afrika.

Bondscoach

Advocaat was eerder in twee periodes bondscoach van het Nederlands elftal, waarmee hij in 1994 de kwartfinales bereikte op het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten. In 2004 strandde hij met Oranje op het Europees kampioenschap in Portugal in de halve eindstrijd.

De Hagenaar was ook korte tijd actief als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Korea. Met de Koreanen deed Advocaat mee aan het WK 2006 in Duitsland.

UEFA Cup

De Hagenaar presteerde de afgelopen jaren bijzonder goed met Zenit Sint-Petersburg. In 2007 leidde hij de ploeg naar de landstitel, een jaar later vierde Advocaat grote Europese successen met winst van de UEFA Cup en Europese Supercup.

Afgelopen jaar twijfelde de ervaren coach openlijk over een langer verblijf in Rusland. Uiteindelijk besloot hij zijn contract toch met een jaar te verlengen.

Nederland

De Belgische voetbalbond kwam bij de zoektocht naar een opvolger voor Vanderecyken al snel uit in Nederland. Louis van Gaal en Dick Advocaat waren de voornaamste kandidaten voor de KBVB. Van Gaal koos uiteindelijk voor een avontuur bij Bayern München, Advocaat hapte wel toe.

De Hagenaar moet zich met de talentvolle selectie van de 'Rode Duivels' zien te plaatsen voor het EK van 2012. Als hij het eindtoernooi bereikt, wordt zijn contract automatisch met een half jaar verlengd.

De KBVB en Advocaat willen tot het ingaan van het dienstverband van de Nederlandse voetbaltrainer niet verder ingaan op de samenwerking.