AMSTERDAM - De ploegleiding van de Rabowielerploeg ontkent op de hoogte te zijn geweest van de positieve test van Thomas Dekker.

Dat laat de wielerploeg woensdag weten in een reactie aan Sportweek. "De internationale wielerunie (UCI) heeft in 2008 zelf aangegeven dat er geen beletsel was voor Thomas om te koersen, wij zijn nooit op de hoogte gebracht van een positieve test", liet woordvoerder Luc Eisinga weten.

In augustus 2008 gingen Dekker en Rabobank uit elkaar, maar om aan die breuk de conclusie te verbinden dat de positieve test de oorzaak was, is volgens Eisenga onzin.

Teleurgesteld

De ploeg is wel zwaar teleurgesteld in Dekker. ''We hebben met de ploeg duidelijke afspraken, bij individueel dopinggebruik van een renner krijgt hij direct ontslag. Tot aan zijn vertrek bij de Raboploeg zijn de dopingtesten van Dekker altijd negatief geweest, dus de ploeg heeft wat dit betreft niet eerder kunnen acteren'', reageerde hoofd sponsoring van de Rabobank, Heleen Crielaard, op het nieuws.

Gevolgen

Dekker verliet na een vertrouwensbreuk in augustus 2008 de Rabo-wielerploeg, die in 2007 in de Tour de France ernstig in verlegenheid werd gebracht door allerlei verwikkelingen rond de Deen Michael Rasmussen.

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen voor de wielerploeg van Rabobank zijn. Na de affaire rond Michael Rasmussen in 2007 maakte de sponsor duidelijk dat een tweede probleemgeval wel eens het einde van de ploeg zou kunnen betekenen.

"Dat is een zorg die we binnen en buiten de ploeg delen. Ik kan niet inschatten wat de consequenties zijn."

Nieuwe tests

Woordvoerder Luuc Eisenga van de Raboploeg kon woensdag niet aangeven of de hernieuwde test van een urinestaal van Dekker nog aanleiding is om ook urinemonsters van andere Raborenners opnieuw te laten onderzoeken.

''Daar moeten we nog over oordelen'', zei hij voor NOS Radio 1. ''Maar we zijn zeer teleurgesteld. Het betreft hier een procedure tussen de UCI en een renner die niet meer voor ons rijdt, maar een test heeft afgelegd toen hij nog wel bij ons in dienst was. Ik kan de gevolgen nog niet inschatten.'' 

ZIE OOK:

Bondscoaches verdrietig en boos om Dekker
UCI: Strafprocedure tegen Dekker
Silence-Lotto trekt handen af van Dekker
Ploegleider Dekker zwaar ontgoocheld

Lees alles over de Tour de France op onze special.