WIMBLEDON - De weg naar zijn zesde zege in Wimbledon en vijftiende grandslamtitel ligt nog altijd helemaal open voor Roger Federer.

De Zwitserse tennisser bereikte woensdag de halve finales van het grastoernooi in Londen door het Kroatische servicekanon Ivo Karlovic in drie sets te verslaan: 6-3 7-5 7-6 (3).

Federer weerstond 23 aces van de Kroaat, die in het hele toernooi op een totaal van 160 aces kwam.

Fabelachtige backhand

In de vierde game van de eerste set leidde Federer met een fabelachtige backhand en daarna een sublieme forehand de ondergang van Karlovic in.

De Zwitser slaagde er dit toernooi als eerste in de service van de Kroaat te breken. De 2,08 meter lange Karlovic had tot dan al zijn 79 opslagbeurten gewonnen.

Federer won die eerste set met 6-3 en Karlovic kwam maar tot drie aces. Ook in de tweede set bleef de Zwitser zijn tegenstander bestoken met virtuoze passeerslagen.

Break

Op 5-5 brak hij Karlovic opnieuw en trok hij het bedrijf met 7-5 naar zich toe. In de derde set kon de Kroaat eindelijk wat vertrouwen op zijn service, maar hij moest het laten aankomen op een tiebreak.

Daarin toonde Federer zich heer en meester: 7-3.

Haas

De Zwitser staat voor de 21e achtereenvolgende keer in een halve eindstrijd van een grandslamtoernooi. Hij treft daarin Tommy Haas.

De Duitser versloeg de Serviër Novak Djokovic in vier sets (7-5, 7-6, 4-6, 6-3).

Op Wimbledon brak hij in de elfde game van de eerste set door Djokovic' service heen om vervolgens de set uit te serveren naar 7-5.

Tiebreak

De tweede set ging gelijk op en liep uit op een tiebreak. Djokovic verspeelde drie setpoints, Haas sloeg wel toe.

De Serviër vocht zich terug in de wedstrijd door het derde bedrijf met 6-4 te winnen, maar de overtuiging ontbrak om echt door te zetten. Dat bleek in de vierde set, toen Haas eigenlijk vrij eenvoudig op 4-1 kwam en vervolgens de wedstrijd niet meer uit handen gaf.

Federer naar halve finales