CORTINA D'AMPEZZO - Vrijwel zeker neemt Arend Glas ook in de tweemansbob deel aan de Olympische Winterspelen van Salt Lake City. Met remmer Marcel Welten eindigde de Groninger zaterdag in Cortina d'Ampezzo bij de Europese titelstrijd op de geschoonde lijst als dertiende. De kwalificatie-eis was een plaats bij de eerste vijftien.

De race in de Italiaanse plaats gold als wereldbekerwedstrijd en Europees kampioenschap. Op het eerste onderdeel werd Glas zestiende, in het tweede vijftiende. Rekening houdend met het aantal startplaatsen per land in Salt Lake schoof de Nederlander geschoond nog twee plaatsen op.

Wilfried Ideman, voorzitter van de Nederlandse bobsleebond, gaat er van uit dat hij Glas al zondag bij NOCNSF op twee onderdelen kan voordragen. In de viermansbob is kwalificatie door prestaties in de wereldbeker van de afgelopen maanden ongeacht het resultaat van zondag feitelijk nog slechts een formaliteit. "Ik denk niet dat er nog iets kan misgaan", zei Idema.

Glas verscheen zaterdag aan de start na een uiterst bewogen week. De bobber raakte in opspraak nadat bekend werd dat hij in het verleden banden had met extreemrechts. Woensdag betuigde hij daarvan openlijk spijt en bood bovendien excuses aan.

Vooral de start van Glas was sterk. Hij bewees daarmee het gelijk van bondscoach De la Hunty, die eerder verklaarde dat de Nederlander op dit onderdeel tot de wereldtop behoort. Pas in de laatste ronde verspeelden Glas en Welten onnodig tijd, waardoor een klassering bij de eerste tien buiten bereik kwam.

Het Zwitserse duo Christian Reich en Steve Anderhub veroverde de Europese titel in de tweemansbob. Het tweetal eindigde in een tijd van 1.46,52 als tweede in de wereldbekerwedstrijd, achter de Canadesen Pierre Lueders en Giulio Zardo (1.46,48).

Het zilver bij het EK ging naar het Duitse koppel André Lange/Kevin Kuske in 1.46,79. Martin Annen/Beat Hefti zorgden met een brons voor de tweede Zwitserse medaille.