OSAKA - Edith Bosch heeft vrijdagochtend bij de WK judo in Osaka in de klasse tot 70 kilogram de halve finale bereikt. De -jarige pupil van Chris de Korte won daarmee tevens voor Nederland een startbewijs in de desbetreffende categorie voor de Olympische Spelen in Athene.

Als enige van de vier Nederlanders die op de tweede dag van het toernooi in Japan in actie kwamen, ligt ze daarmee op schema. Daniëlle Vriezema (-63) en Guillaume Elmont (-81) vlogen er in de eerste ronde uit.

Huizinga

Mark Huizinga (-90), net op tijd hersteld van een zware knieblessure, werd in de derde ronde door de Canadees Morgan naar de herkansing verwezen. Daarin volgde de definitieve eliminatie, tegen de Cubaan Despaigne. Het betekende geen brons, zelfs geen kwalificatie voor de Olympische Spelen. Daarvoor was een vijfde plaats noodzakelijk geweest.

Bosch

Als altijd maakte Bosch een gedreven indruk. De Vlaardingse is op zoek naar eerherstel, na recentelijk op de EK in haar 'goldrush' te zijn gestuit door een, althans in haar ogen, omstreden diskwalificatie. Eerder in het seizoen won ze wel al het aansprekende toernooi in Parijs en de Dutch Open in Rotterdam.

Bosch won in de Japanse ochtenduren vier partijen op rij. Vooral de laatste, tegen de Spaanse Blanco, kostte veel kracht. Bosch had er 2 minuten en 20 seconden aan extra tijd voor nodig om een beslissing te forceren. De Nederlandse had wel voortdurend het initiatief. In de avonduren zet ze haar jacht op een eerste WK-medaille voort.

Dat Huizinga niet 'top' was, viel hem nauwelijks te verwijten. De olympisch kampioen was niet meer in actie gekomen, sinds hij in mei op de Europese titelstrijd in Düsseldorf brons veroverde. Begin juni raakte hij tijdens een training fors aan een knie geblesseerd. Lang twijfelde hij of hij aan het titeltoernooi in Japan zou deelnemen.

Elmont

Vriezema en Elmont zijn weinig gelukkig in de titeltoernooien van dit seizoen. Elmont, de talentvolle jongeling uit de sportschool van Van der Geest, kwam zowel op EK als WK niet verder dan een (verlies)partij. Hoewel hij in maart wel de sterkste was op het A-toernooi van Rome, laat de internationale doorbraak van Elmont daarmee op zich wachten.

Vriezema deed het nauwelijks beter, met een zege (in de herkansing) op de Europese titelstrijd. Met een zege in een toernooi in Praag en de derde plaats op het Super A-toernooi kende de 26-jarige pupil van sportschool Theo Meijer wel een succesvol voorseizoen. In Osaka sneuvelde ze meteen tegen de Sloveense Zolnir.