BRUSSEL - De Belgische wielrenner Tom Boonen weet nog altijd niet of hij zaterdag aan de start mag verschijnen van de Ronde van Frankrijk.

De Franse rechter die het kort geding behandelde dat Boonen had aangespannen tegen tourorganisatie ASO, verklaarde zich dinsdag onbevoegd in de zaak.

Boonen en zijn ploeg Quick-Step stappen nu naar het arbitragehof van het Frans olympisch comité, om alsnog deelname aan de Tour af te dwingen.

Imago bezoedelen

Boonen had een kort geding aangespannen, omdat de ASO hem niet wil toelaten tot de Tour. Volgens tourdirecteur Christian Prudhomme zou de Belgische topsprinter het imago van de befaamde etappekoers bezoedelen door zijn cocaïnegebruik.

Boonen wilde dinsdagmiddag na de uitspraak van de Franse rechter in Grobbendonk een persconferentie houden, maar die is afgelast.

Buigen over zaak

Het is onduidelijk wanneer het arbitragehof van de Frans olympisch comité zich over de zaak gaat buigen. De tijd lijkt voor de renner te krap te worden om nog zijn gelijk te halen.

Alle deelnemers aan de Tour moeten zich donderdag in Monaco melden voor de verplichte gezondheidscontroles.

Quickstep

Quick-Step maakte maandag de namen van acht renners bekend die in Monaco aan de start verschijnen. De negende plek is gereserveerd voor Boonen. Als zijn schorsing gehandhaafd blijft, stuurt Quick-Step de Australiër Allan Davis naar Frankrijk.

De 28-jarige kampioen van België, in 2007 winnaar van het puntenklassement in de Tour, ontbrak vorig jaar wegens cocaïnegebruik in de grootste mondiale wielerronde.

Lees alles over de Tour de France op onze special